Flydende offshore vind får Dynamica Ropes til at investere i flettemaskine
Danmarks største flettemaskine er klar til at gå i produktions med tovværk i Dyneema hos Dynamica Ropes i Taulov. Adm. direktør og ejer Jørgen Sørensen (th.) og salgschef Kate Christensen ser små ud i den 12 meter høje hal.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Flydende offshore vind får Dynamica Ropes til at investere i flettemaskine

Danmarks største flettemaskine er klar til at producere tovværk i Dyneema-fibre hos Taulov-virksomheden, der er klar til servicere kunderne i nærområdet.
2. MAR 2022 9.11

Det er fremtiden, der er blevet investeret i hos Dynamica Ropes, og den tilhører ifølge virksomheden flydende offshore vind. Det er et markedet, hvor nye konstruktioner bliver prøvet af. Nogle af de fremherskende lige nu er ”semi-submersible”, ”tension leg platform”, og ”TetraSpar” som danske Henrik Stiesdal er kendt for. Uanset hvilken konstruktion, der kommer til at vinde i fremtiden indenfor flydende vind, så er man i Dynamica Ropes overbeviste om, at der kommer til at blive brugt tovværk i Dyneema-fibre i store mængder. Derfor har virksomheden investeret massivt i faciliteterne i Taulov.

- Vi har investeret i 25 mio. kr. i den største flettemaskine i Danmark og bygningerne, den står i. Hallen her, hvor flettemaskinen står, er nemlig bygget i dobbelt højde af, der er normalt med sine 12 meter. Det er en stor investering for os, understreger Jørgen Sørensen, der er adm. direktør og ejer af Dynamica Ropes og suppleres af en af sine ansatte.

- Offshore fortøjninger og flydende konstruktioner til havmølleparker er grunden til, vi har lavet den her investering, fortæller salgchef Kate Christensen.

- Flettemaskinen er en ud af seks i hele verden i den størrelse, og den eneste i Danmark, og det bliver den nok ved med at være. Vi kommer til at producere til vores nærmarkeder mest omkring Nordsøen som Skotland, England, Norge, Holland og Belgien foruden ved Østersøen, fortæller Jørgen Sørensen.

Henvendelser fra nær og fjern

Hvad flydende offshore vind kommer til at betyde for Dynamica Ropes, er måske svært at sige helt præcist endnu. Det er dog ikke små mængder tovværk, der bliver brugt. Virksomheden har allerede leveret tovværk til Stiesdals ”TetraSpar” – der nu bliver testet ud for Stavanger.

- ”TetraSpar” er bygget med en 3,6 MW vindmølle. Til den blev der brugt 1500 meter tovværk til keellines til at holde kølen og 300 meter winchlines. Så der kommer til at blive brugt endnu mere tovværk i fremtiden bare til en flydende havvindmølle, når det bliver en 20 MW mølle. Man kan ikke bare gange op, men der skal bruges væsentligt mere, forklarer Rasmus Hovgaard, der er ingeniør hos Dynamica Ropes.

Og interessen for tovværk til flydende offshore vind mærker virksomheden tydeligt.

- Vi bliver spurgt af mange. Vi kan mærke, at investeringerne er her nu fra olie- og energiselskaberne i hele EU og specielt fra Norge, hvor der er statsstøtte til udvikling af flydende vindmøller, fortæller Kate Christensen.

Der er en speciel grund til, at de flydende havmøller er interessante netop i Norge.

- Det er sådan, at vanddybden hurtigt bliver meget dyb i Norge. Derfor giver det mening her, hvor der ikke kan bruges monopæle på grund af havdybden, siger Rasmus Hovgaard.

Ingenøren glæder sig også over udviklingen i området flydende vind netop nu.

- Alle prøver forskellige koncepter af lige nu, og det er en utrolig spændende tid, fortæller han.

Stål eller Dyneema

Tovværk i Dyneema eller DM20 som den også hedder, erstatter ofte stål. Selvom Dynamica Ropes producerer tovværket i Dyneema, så er der ærlighed omkring, at det er anvendelsen, der afgører en hvilken løsning, der er den bedste.

- Til nogle ting er stål bedre. Det kommer an på, hvad tovværket eller stålkæden skal anvendes til. Dyneema opfører sig som stål, det kan bare holde til mere i samme størrelse. Det gør, det lettere at håndtere på installationskibe, fordi stålet vejer syv til otte gange så meget, forklarer Kate Christesen.

- Stål er typisk godt, hvor vægten er vigtig, mens det udleder mindre CO2 at fremstille og bortskaffe Dyneema end med stål, tilføjer Rasmus Hovgaard om et parameter, der bliver mere og mere vigtigt.

Første ordre til flettemaskinen er modtaget.

Selvom det er forventningen, at den nye flettemaskine kommer til at forsyne flydende havmøller med tovværk, så skal den første ordre et andet sted hen.

- Vi fik den første ordre i sidste uge, og det er til tovværk til et hotel i olie- og gasindustrien, et såkaldt flotel, som det hedder, siger Kate Christensen om ordren til Norge.

Den store flettemaskine har såvidt kun være anvendt til tests med mere.

- Det tager tid at tage sådan en flettemaskine i brug, så vi har ventet med at tage ordre ind til vi havde alt på plads, forklarer Jørgen Sørensen.

Det er nemlig meget store dimensioner, og derfor må der ikke blive lavet fejl, så råmaterialerne går til spilde. I det hele taget er Dynamica Ropes så heldige, at en god del af kunder henvender sig selv.

- Vi har fået ny hjemmeside, og vi oplever faktisk, at kunderne selv finder os via vores hjemmeside, fortæller virksomhedsejeren Jørgen Sørensen, selvom dog understreger, at Dynamica Ropes også laver opsøgende salg.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter