Folketinget vedtager ny lov om CO2-fangst i forsyningssektoren
"En tidlig julegave til forsyningssektoren" det kalder Dansk Fjernvarme en lov, som Folketinget her vedtaget torsdag. Loven skaber ifølge brancheorganisationen klare rammer for CO2-fangst.
Loven bringer rammevilkår med sig, der længe har været efterspurgt af branchen og som er afgørende for, at særligt kommunalt ejede forsyningsselskaber kan investere i CO2-fangst og derigennem bidrage med store CO2-reduktioner til vores fælles kamp mod klimaforandringerne.
Mere end halvdelen af det samlede danske CO2-fangstpotentiale findes på anlæg i fjernvarmesektoren, og den nye lov er således helt afgørende, hvis potentialet skal bringes i spil, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
- Med lov om CO2-fangstaktiviteter i forsyningssektoren bliver det fra næste år muligt for både kommunale og private selskaber at etablere CO2-fangst som en del af deres el- og varmeproduktionsvirksomhed, ligesom kommuner får mulighed for at indskyde kapital og stille garanti for investeringer i CO2-fangst. Det er alt sammen nødvendigt for, at de store investeringer kan lade sig gøre, siger Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS og PtX i Dansk Fjernvarme, i en pressemeddelelse.
Foruden rammevilkår for organisering af CO2-fangstaktiviteter og kommuners muligheder for at bidrage til finansieringen, så skabes der nu også mulighed for, at selskaberne kan bruge værdien af de sparede CO2-kvoter og CO2-afgifter til finansiering af CCS, ligesom kommunale selskaber får mulighed for at sælge klimakreditter fra lagring af biogen CO2 samt for at sælge CO2 til eksempelvis produktion af grønne brændsler i PtX-anlæg.
- Helt grundlæggende gør loven det således muligt for selskaber i forsyningssektoren at etablere CO2-fangst, men den bidrager i høj grad også til at ligestille kommunale og private selskaber i konkurrencen om statens CCS-midler. Det skal være med til at sikre, at konkurrencen foregår og afgøres på det rette grundlag, siger Jannick Hauschildt Buhl.
amp