Fra fiskenet til vindmøllebranchen: Det begyndte i et børneværelse
Adm. direktør og ejer af Dynamica Ropes Jørgen Sørensen sammen med salgschef Kate Christensen ved Danmarks længste testbænk med et stykke tovværk lavet af Dyneema.

Fra fiskenet til vindmøllebranchen: Det begyndte i et børneværelse

Dynamica Ropes i Taulov har været igennem en rivende udvikling siden starten i 1995. Tovværk, slings og lashings i Dyneema til olie, gas og vindmølleindustrien er den del af successen.
11. OKT 2021 13.24

Året var 1995 og Jørgen Sørensen var salgschef i et firma i Fredericia, der producerede og solgte fiskenet. Men noget var ikke helt, som det skulle være.

- Ejeren og jeg var ikke helt enige om, hvilken vej vi skulle. Så var der ingen tvivl om, jeg måtte gå, fortæller Jørgen Sørensen med en besindighed, så man tænker, det virker svært at blive uenig med ham.

Mens de fleste måske ville have behov for et pusterum efter at have sagt farvel til sit arbejde, så er Jørgen Sørensen en handlingens mand, og der ikke er langt fra ide til omsættelse.

- Jeg satte mig i min bil og kørte til Alicante i Spanien til en fabrik, der laver fiskenet, fortæller han.

Det var en køretur på knap 2.600 km, der endte med at Jørgen Sørensen indledte et samarbejde med den spanske virksomhed. Hjemme i Danmark igen begyndte han at sælge fiskenettene fra Spanien.

- Jeg begyndte hjemme i et børneværelse. Jeg var sælger om dagen og resten lavede jeg om aftenen, fortæller Jørgen Sørensen, der er adm. direktør og ejer af Dynamica Ropes.

Det gik godt, og det varede ikke længe, inden Jørgen Sørensen var den spanske fiskenetsproducents bedste kunde. Men en ting var, som man muligvis forestiller sig det om den sydlandske virksomhed.

- Produkterne var gode, og det var rare mennesker – men leveringstiderne var en by i Rusland. Vi vidste aldrig, hvornår vi modtog tingene, fortæller Jørgen Sørensen om den spanske familievirksomhed, som han stadig også har gode minder om.

- Ideen, om at vi skulle lave en fabrik i Østeuropa, havde været der et stykke tid. Vi troede, det skulle være i Polen, fordi Kate kommer derfra, fortæller han.

Polske planer endte i Litauen

Kate Christensen var en af Dynamica Ropes første ansatte, hun kommer oprindeligt fra Polen. I dag er hun er salgschef i virksomheden og udgør sammen med Jørgen Sørensen et tydeligvis velindspillet team. De to begav sig på researchtur til Østeuropa. Det endte i 2003 med et andet resultat end først tænkt.

- Vi kunne godt lide Litauen, så vi købte en fabriksgrund der, fortæller Kate Christensen.

De første brugte netmaskiner blev købt i Norge, og sidenhen blev der opkøbt flere netmaskiner i Esbjerg. Til sidst lukkede firmaet i Fredericia, hvor Jørgen Sørensen havde været salgschef, inden han blev selvstændig. Så her blev maskinerne til tovværks opkøbt og flyttet til Taulov.

- Vi var heldige at ansætte et ungt team den gang, og de er der endnu, fortæller Kate Christensen.

Der er i dag 170 ansatte på fabrikken i Litauen, som er så velfungerende og selvkørende, at hverken Jørgen Sørensen eller Kate Christensen har været der siden før corona ramte verden. Fabrikken i Taulov har i dag 25 ansatte.

Fiskenettetene bliver stadig blandt andet solgt i Danmark og i Norge, Holland, Skotland, Irland, Island, Polen og Estland.

Vejen ind i vindmøllebranchen

Men Dynamica Ropes producerer også slings i Dyneema, der er verden stærkeste fiber. Det er slings, der bliver brugt til at erstatte stålwirer. Der er flere fordele ved slings i Dyneema, for de vejer syv til ti gange mindre end stål. Dyneema optager heller ikke vand modsat eksempelvis polyester, så materialet bliver ikke nedbrudt af saltvand i et offshore miljø.

Derfor bliver det også flittigt brugt i olie og gasindustrien og vindmøllebranchen, men sidstnævnte kendte de ikke noget til hos Dynamica Ropes så sent som i 2012.

- Vi havde besøg af en konkurrent, der fortalte, at man bruger slings i vindmøllebranchen. ”Bruger man tovværk i vindmøllebranchen”, spurgte vi, fortæller Kate Christensen, der sammen med sin chef får et godt grin over deres uvidenhed den gang.

- I dag griner vi virkelig af os selv over det, fortæller direktøren og salgschefen nærmest samstemmende.

De producerer nemlig slings og fiberrundslings til vindmøllebranchen i stor stil, der blandt andet bliver brugt til løfte TP’er, naceller og tårne med. Siemens Gamesa var en af de første kunder. I 2015 blev Dynamica Ropes ISO 9001 certificeret, og samtidig fik virksomheden Danmarks længste testbænk til at teste slings med. Kvalitetssikring og test vigtigt for at kunne levere til flere brancher.

Har leveret til Stiesdal TetraSpar

Sidst har Dynamica Ropes også leveret til Henrik Stiesdals flydende havvindmølle, der er blevet bugseret fra Grenå Havn til en position ud for Stavanger i Norge. Men det begyndte med et utraditionel møde i Esbjerg.

- Vi var til et møde i Energy Cluster Denmark, hvor Henrik Stiesdal kom hen til mig. Han spurgte, om vores tovværk kunne bruges bestemte ting i konstruktionen. Han tegnede konstruktionen på en serviet for mig, fortæller Kate Christensen.

Servietten blev efterfølgende omhyggeligt pakket i Henrik Stiesdal egen lomme, efter salgschefen havde nikket ja til den mulige brug i Stiesdal TetraSpar. Sådan endte Dynamica Ropes med at levere winch og keellines til den flydende havvindmølle. Det er blandt forbindelsen mellem under og overkonstruktionen, som Taulov-virksomheden har stået for.

Udvidelse i Taulov og genbrug af Dyneema

Det går så godt hos Dynamica Ropes, at der lige er blevet bygget en ny produktionshal i Taulov. Hallen, der med sin loftshøjde nærmest minder om en domkirke, kommer til at huse verdens største tovværks-flettemaskine, der forventes fra leverandøren i Tyskland snarest. Så de helt store dimensioner kan komme fra Taulov i fremtiden.

Dynamica Ropes arbejder også målrettet med bæredygtighed, men hidtil har genanvendelse af udtjente slings og andre Dyneema-produkter været et problem. Fibrene er så stærke, at det har været et problem at få granuleret dem, så de kunne smeltes om og blive til nye produkter.

- Vi har nu fundet et firma i England, der har lovet, de kan granulere og genbruge Dyneema ved omsmelting. Vi har ellers forsøgt med to firmaer i Danmark og et i Litauen, der alle endte med ikke at kunne løse opgaven, fortæller Kate Christensen.

Men den genbrugte Dyneema kommer ikke til at blive til slings igen.

- Ved genbrug vil dyneema’en blive brugt til andre ting, der kun kræver low dencity, forklarer Jørgen Sørensen slutteligt.

Men firmaet laver også servicering og testning af brugt slings, hvor det yderste cover eventuelt bliver skiftet, så levetiden på slings bliver forbedret endnu længere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dynamica Ropes på vej til at få genbrugt verdens stærkeste fibre

 


Dyneema er en yderst slidstærk del af slings til løft fra virksomheden i Taulov. Men genanvendelsen har været

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter