Fremtidens bæredygtige fjernvarme næsten klar i Esbjerg
Havvarmepumpen hos DIN Forsyning på havnen i Esbjerg ser måske ikke ud af meget. Men de to kompressorer indpakket i grøn plastik, der driver pumpen, vejer hver 50 tons.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Fremtidens bæredygtige fjernvarme næsten klar i Esbjerg

DIN Forsyning kunne vise sin havvarmepumpe, og den har allerede en konkurrent som nabo.
12. SEP 2022 16.07

Fjernvarme har i den grad vist sig at være vejen frem. Mange fjernvarmeaftagere priser sig i dag lykkelige over, at de ikke sidder tilbage med et gasfyr, hvor prisen er eksploderet.

Men fjernevarme er også vejen til en bedre grøn omstilling. Det havde Fjernvarmens Informationsfond ikke svært ved at overbevise repræsentanter fra de danske fjernvarmeværker om til en branchedag, og det med endda god grund.

DIN Forsyning i Esbjerg, der dækker fjernvarmebehovet i Esbjerg, Nordby på Fanø og Varde er i den grad på vej til at omstille. Planen er stadig, at Esbjergværket lukker den 1. april 2023, med mindre Energistyrelsen beder Ørsted om at køre kulkraft værket videre på grund af den akutelle forsyningsituation i Europa. I Tyskland er det allerede bestemt at genåbne kulkraftværker for at sikre energi nok uden den russiske gas.

På DIN Forsynings byggeplads på havnen i Esbjerg er der ved at blive opført en havvarmepumpe og en fliskedel til at erstatte kulkraftværket.

- Det er fremtidens bæredygtige fjernvarme, som I ser her i dag, siger Claus Nielsen, der er Forretningsudviklingschef hos DIN Forsyning.

Der hersker ikke meget tvivl om, at varmepumpen er Claus Nielsens hjertebarn.

- Jeg håber på, at den her fliskedel aldrig får nogle driftstimer, siger Claus Nielsen og uddyber sin humoristiske bemærkning:

- Jeg tør næsten godt lægge hånden på kogepladen for, at varmepumpen kommer til at levere den billigste strøm i forhold til den, som kedlen til træflis, der er ved at blive bygget lige her, vil levere.

Selvom havvarmepumpen i fremtiden kommer til at blive forsynet med den grønne strøm fra vindmøllerne på Nordsøen, så er energieffektivisering stadigt et varm emne.

- Det hele drejer sig om, hvilken værdi vi kan skabe med det her grej, som vi får. Hele ideen er, at vi har en sammenhængende kæde fra produktion til kunderne og forbrugerne og tilbage igen, fortæller Claus Nielsen.

Effektiviteten kommer nemlig an på, at kunderne bruger varmen i deres fjernvarme godt nok. Det gælder helt ned til den enkelte forbruger men også storkunderne.

- Det hele kommer an på, at få sænket tilbageløbstemperaturen. Når vi sætter en mand til at ringe til til kunderne, der leder tilbage med en for høj temperatur, så er det en virkelig god investering. En mands indsats har sænket temperaturen med en halv grad, og det er virkelig fint, forklarer Claus Nielsen.

Kompressorerne skal stadigt pakkes ud

Havvarmepumpens hjerte er to store kompressorer, og de mangler som noget af det sidste at blive pakket ud. Stor virker hallen med varmepumpen ikke i forhold til Esbjergværket, som ligger i cirka en halv km væk. Kompressorerne er af en type, der oprindelig er udviklet til at køre i olie og gasindustrien på havets bund. Her inden i hallen syner de ikke af meget, men det er lidt synsbedrag.

- De ser måske ikke ud af meget, men de vejer 50 ton hver, forklarer Ole Lykke, der er driftskoordinator hos DIN Forsyning.

Ole Lykke, der er uddannet maskinmester, har tidligere arbejdet på Esbjergværket, inden han skiftede til DIN Forsyning. Her følger han opbygningen af den nye havvarmepumpe, så han samler allerede erfaring til den senere drift. Selvom han var den første, der kom til, så er han ikke alene mere.

- Nu er der kommet tre maskinmestre mere fra Ørsteds Esbjergværk og en maskinmester mere fra Semco Maritime. De følger med, så vi allerede får opbygget en viden nu, forklarer Ole Lykke om driften af den 70 MW store varmepumpe, der har en COP-effekt på 3,5.

Havvarmepumpen der er verdens største kølet med CO2 frem for kemikalier. Har allerede været testet inden ankomsten til Esbjerg.

- Der har allerede været bygget et fuldskala testanlæg i Schweiz, og vi ved allerede. De her kompressorer kan mere end de skal, fortæller Ole Lykke, og man behøver slet ikke spørge om driftskoordinatoren glæder sig til at tage varmepumpen i brug.

Det er historiske vindesus, der foregår denne dag på havnen i Esbjerg, og det ved Claus Nielsen godt.

- Vi står her midt i den store energitransistion. Til venstre ligger olie og gashavnen, der stadig er gang i et stykke tid. Til højre ligger vindmøllerne, siger Claus Nielsen, der er klar til af aftage og udnytte energien fra vindmøllene på den mest effektive måde med havvarmepumpen.

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter