Fremtidens batteri kan måske laves med havvand
De traditionelle, genopladelige og effektive litihium ion (Li-ion) batterier, kan stå overfor en udfordring, da lithium er en begrænset resource, og det kan derfor være svært at opretholde den enorme produktion af relativt billige batterier, som verden har brug for.
Forskning fra SDU viser dog, at man kan udskifte lithium med metallet natrium, og som findes i store mængder i havvand og kan nemt udvindes derfra.
-Na-ion-batteriet er stadig under udvikling, og der arbejdes bl.a. på at øge dets levetid, sænke opladningstiden og at lave nogle Na-ion-batterier, der kan levere mange watt, siger forskningsleder Dorthe Bomholdt Ravnsbæk fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.
Dorthe Bomholdt Ravnsbæk vil ikke spå om, hvornår vi kan forvente at finde havvandsbaserede Na-ion-batterier i vores telefoner og elbiler, for der er stadig en del udfordringer, der skal løses.
Det kan blandt andet blive svært at lave små Na-ion-batterier. Men store batterier har også værdi og kan blive en hjælp til at lagre vedvarende energi fra fx vind- eller solenergi.
I Kina blev der således i 2019 indviet et gigantisk 100 kWh Na-ion-batteri, som skal testes af kinesiske forskere ved Yangtze River Delta Physics Research Center. Gigantbatteriet består af mere end 600 forbundne Na-ion-battericeller, og det leverer strøm til den bygning, som huser centret, skriver SDU på deres hjemmeside.
esl