Going up: Med CEO Mikkel Gleerup
Rederiet Cadeler med CEO Mikkel Gleerup er i den grad klar til at installere den grønne omstillings offshore vindmøller.
Foto: Cadeler

Eksklusivt interview & reportage I :
Going up: Med CEO Mikkel Gleerup

Boom-business: Offshore installationer af vindmølleparker er en stor del af den grønne omstilling. Det er et specialiseret nichearbejde, som det danske rederi Cadeler  er en stor del af med sine fartøjer.
13. SEP 2022 9.05

Et hæsblæsende arbejdsliv i overhalingsbanen er ikke for alle, og læsere af Financial Times kender måske klummen ”The Fast Lane”, hvor den canadiske moderedaktør Tyler Brûlé berejser og beretter om verden netop i et berusende tempo. Hvis Brûlé har et dansk modstykke i offshore vind, så er Cadelers CEO, Mikkel Gleerup et godt bud. Den der møder Mikkel Gleerup på arbejde, får et indblik i det tempo, der er i arbejdet med at installere offshore vind. Så meget er sikkert, vi er i the fast lane.

Det første møde

- Skal du med op, kom med mig, kalder Mikkel Gleerup og smiler, mens han holder elevatordøren og venter. 43-årige CEO Mikkel Gleerup for Cadeler er netop trådt ind i receptionen for rederiets hovedsæde i Fairway House i Ørestaden i København. Han er netop landet i Kastrup Lufthavn fra Norge, og hans chikke Rimowa-kuffert vidner om et liv på farten i hele verden.

Øjeblikket efter finder han ud af, at vi skal tilbringe den næste time sammen.

Cadeler arbejder med at installere offshore vindmøller på et global plan med fartøjerne Wind Orca og Vind Osprey. Det er et marked i en rivende udvikling, og skibene kan også lave vedligeholdelses- og reparationsopgaver. Senere når vindmøllerne er aftjente, vil der også være arbejde med at fjerne eller erstatte dem. Rederiet har allerede bestilt to nye x-class fartøjer med kraner, der kan løfte op til 2000 ton for at kunne følge efterspørgslen, og i foråret 2022 blev et F-class-fartøj også bestilt. Dermed kommer Cadeler op på at have fem fartøjer med udgangen af 2025, og det gør rederiets flåde til den største i offshore vindindustrien.

Cadelers 217 ansatte har under Gleerups ledelse performet mere end almindeligt godt. I 2021 tredoblede selskabet indtægterne og sluttede på et resultat på knap 458 mio. kr. - Det er en stigning på hele 217 pct. i forhold til de 146 mio. kr. i 2020.

Cadeler ser Europa som værende hovedmarkedet for de kommende aktiviteter, men der er stadigt et globalt udsyn og et kontor i Taiwan, der understøtter viljen til de globale opgaver.

- Vi kommer til at være der, hvor det giver mening for os, men samtidig vil vi ikke være overalt. Det skal give øget værdi for os hele vejen rundt, og det kommer til at være vores hovedfokus. I Fjernøsten kunne det være Taiwan, Korea, Filippinerne samt Australien, og vi følger det asiatiske markedet tæt. Samlet set har vi en forstærket tro på markedet som helhed, siger Mikkel Gleerup.

Der er også andre steder udenfor Europa, der har interesse.

- Potentialet og mulighederne i Californien er enorme. Vi taler om verdens sjette største økonomi. Samtidig kan vores skibe ikke passere Panamakanalen, og vi skal overveje det nøje hver gang, vi flytter vores skibe rundt i verden. Vi spørger os selv hver gang, er det her det rigtige også for miljøet, siger Mikkel Gleerup.

Gøre verden grønnere hver eneste dag

Man skulle tro, at Cadeler allerede bidrager rigeligt til den grønne omstilling ved at installere offshore havmølleparker, men rederiet stiller langt hårdere krav til sig selv.

- Vi vil efterlade verden grønnere hver eneste dag, end vi fandt den, siger Mikkel Gleerup.

Det er noget, som han selv efterlever, for firmabilen er en elbil, og han er i færd med at bygge sig et nulenergihus.

- Jeg er ikke fanatisk, jeg har også en Suzuki Jimny Jeep, fordi biler er min hobby. Hos Cadeler bruger vi marine gas oil, og det bliver vi også ved med for nu, forklarer Mikkel Gleerup om en nødvendighed.

Ingen flaskehalse og mulighederne med flydende vindmøller

Opgaven for verdens specialiserede rederier indenfor offshore installationer af vindmøller er overvældendende. Der er dog også vedholdende rygter i branchen om flaskehalse, der kan forsinke kommende vindmølleparker.

- Vi er sikre på, vi kan undgå flaskehalse effektivt sammen med vores partnere. Vi ser alle vores leverandører som parterne, og det hjælper os med at holde et stærkt kundefokus. Det er nøglen til effektivitet, og en del af, hvad vi vil tilbyde vores kunder, forklarer Gleerup.

Adspurgt om en kortere mobilisering eller demoboliseringstid før og efter installationsopgaverne er områder, hvor der kan effektiviseres, peger han et andet sted hen.

- Det er selvfølgelig rart med en kort mobilisering og demobilisering alt efter, hvad det indeholder, men i fartøjernes transittid mellem de forskellige opgaver, er der meget mere at spare. Vi er tilbage til, hvad jeg nævnte før. Det skal give mening, hver gang vi flytter skibene rundt, siger Mikkel Gleerup.

Offshore vind er måske en brøkdel af, hvad den kommer til at være, og samtidig er den flydende havvind på vej.

- Vi forventer, vi kommer til at se flydende vind i industriel skala om syv til otte år. Vi ser frem til, at der kommer flydende vind, for det er en mulighed og chance mere for os. Skotland, Norge of Japan er oplagte steder for flydende havvind sammen med Californien. Udfordringen for flydende bliver at skalere den op. FX er Stiesdal Tetra Spar Demonstrator en 3,6 MW mølle, når de flydende møller bliver 15 MW, så kommer det til at kræve større havnefaciliter. Fundamenterne komme til at blive enorme konstruktioner, forklarer Mikkel Gleerup om en af fremtiden udfordringer ved flydende vind i storskala.

På dette tidspunkt er vi dybt inde i interviewet og Cadelers verden, den timelange aftale er overskredet med fem minutter, da Mikkel Gleerup bliver mindet om en anden ventende aftale, selvom han har svært ved at løsrive sig fra emnet, der tydeligvis er hjerteblod.

- Har du besøgt et af vores skibe, jeg vil gerne give dig en guided tur i Esbjerg. Lav en aftale, så tager jeg dig ombord, siger Mikkel Gleerup, inden han skynder sig til næste aftale. Det virker ret sikkert, at han få øjeblikke efter har fuld opmærksomhed et andet sted.

Det er tempoet og kravene i den grønne omstilling, Mikkel Gleerup og Cadeler stortrives tydeligvis med i det.

Denne reportage blev lavet i forbindelse med et interview i februar 2022.

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter