GreenLab Skive modtager milliondonation
I 2021 donerede Villum Fonden 20 mio. kr. til at etablere et forskningssamarbejde mellem danske universiteter og GreenLab med DTU som værtsorganisation. Den donation har realiseret 12 forskningsprojekter, mere end 30 publikationer og præsentationer samt et internationalt, tværfagligt fellowship-program.
Og Villumfonden har øjensynligt været tilfreds med udbyttet, i hvert fald har fonden fornyligt doneret yderligere 25 mio. kr., som skal gå til at fortsætte forskningssamarbejdet mellem danske universiteter og GreenLab. Det oplyser GreenLab i en meddelelse.
Med den nye bevilling fra Villum Fonden vil en række nye missionsdrevne forskningsprojekter blive igangsat – denne gang med særligt fokus på Power-to-X og samspillet mellem energi, kulstof og vand.
- Tænk på GreenLab som en 'energiø på land', organiseret som et andelsselskab og drevet som en frihavn, hvor alt produceret frit kan udveksles mellem virksomhederne i energiøkosystemet. Det har et enormt potentiale for at udvikle ny viden til at støtte den grønne omstilling, både i Danmark og internationalt, og vi er meget glade for at fortsætte støtten til et så vigtigt projekt, siger Thomas Bjørnholm, som er forskningsdirektør i Villum Fonden.
Bevilling giver nye muligheder
Bevillingen vil styrke samarbejdet mellem DTU og GreenLab både nationalt og internationalt og gøre projektet til en anerkendt forskningsplatform for industriens grønne omstilling.
- Med bevillingen kan vi nu betydeligt udvide vores forskningsaktiviteter og fortsætte arbejdet med Power-to-X og undersøge de komplekse værdikæder, der inkluderer flere sammenhængende udfordringer på tværs af temaerne vedvarende energi, bæredygtig vandanvendelse og kulstof fra landbruget, siger Ebbe Kruse Vestergaard, som er forskningsdirektør hos GreenLab.
DTU er den officielle vært for bevillingen fra Villum Fonden, og de er meget tilfredse med samarbejdet.
- Det er fantastisk at modtage denne anerkendelse fra Villum Fonden, som viser, at samarbejdet om at skalere GreenLab som en national og international forskningsplatform er på rette vej. På DTU ser vi en stor mulighed for at skabe et forskningsmiljø i verdensklasse, tæt på virkeligheden, hvor forskere og studerende kan komme til Skive, siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, som er Senior Vice President på DTU.
Alle danske universiteter kan ansøge om projektmidler fra bevillingen, og både DTU og GreenLab byder internationale kandidater velkommen til fellowship-programmet på danske universiteter. Den første projektudkald forventes lanceret allerede i efteråret 2024.