Greenpeace i ny aktion i Nordsøen
Greenpeace har tidligere påmalet budskaber på de efterladte fundamenter til Shells tidligere Brent Bravo-platform. I baggrunden ses Brent Charlie-platformen, der er den sidste aktive platform af Shells fire platforme i Brent-feltet.
Foto: Marten van Dijl, Greenpeace

Greenpeace i ny aktion i Nordsøen

Greenpeace-aktivister er igen i demonstration i Nordsøen. Denne gang er aktionen rettet mod Shell, der vil lade dele af gamle boreplatforme blive stående.
27. AUG 2020 9.50

Greenpeace-aktivister svømmede i sidste uge ud til Dan Bravo-platformen, hvor aktivisterne slog lejr på helikopterdækket i mere end et døgn for at demonstrere mod en mulig ottende udbudsrunde for udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen. 

Nu er Greenpeace involveret i en ny aktion i Nordsøen, denne gang i den britiske del, hvor aktivister protesterer mod Shells nedtagningsplaner, der vil efterlade dele af fire boreplatforme i Brent-feltet.

Greenpeace-skibet Esperanza har sejlet ud for Shells platforme i Brent-feltet, hvor aktivister flagede med bannere, hvor de opfordrede Shell til at 'rydde op efter sig selv'.

Shells fire platforme i Brent-feltet blev bygget og opsat i 1970'erne, mens at tre af de fire, Alpha, Bravo og Delta, er nu nedtaget, men Shells planer om af efterlade dele af paltformerne og fundamenterne har mødt kritik. 

Shell har selv vurderet, at tre af de fire platforme indeholder mere end 11.000 ton olie. Protesterne går derfor også mod den britiske regering, som har godkendt nedtagningsplanerne.

Officiel indsigelse

Den tyske regering har sendt en officiel indsigelse mod Shells planer, ligesom EU-Kommissionen, og regeringerne i Sverige, Belgien, Holland og Danmark har talt imod Shells planer. 

- Mens resten af verden har bevæget sig videre, tror Shell tilsyneladende, at verden stadig er deres losseplads, ligesom de gjorde for 25 år siden, siger Christian Bussau, der er marinebiolog hos Greenpeace i Tyskland.  

Det er langt fra første gang, at Greenpeace og Shell er kommet i konflikt i Nordsøen. I 1990 besatte Greenpeace Shells offshore olietank Brent Spar i mere end tre uger, efter Shell havde annonceret planer om at sænke olietanken i havet.

Aktivisterne blev senere fjernet af politiet. Konflikten blev yderligere eskaleret, efter protester i Tyskland mod Shell tankstationer og den tyske kansler Helmuth Kohl gik i rette med den britiske premierminister John Major for, at de britiske myndigheder havde givet tilladelse til sænkningen. 

Efter længere tids pres ændrede Shell planerne om transporterede Brent Spar E onshore i Norge, hvor dele af tanken kunne genanvendes. 

esl

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter