Hanstholm Havn
Håb og tro på en lys fremtid for Hanstholm Havn
Hanstholm Skibssmedies ejer Jesper Pedersen tro fuld og fast på Hanstholm Havn fremtid med profit. Han lægger ikke skjul på, det kommer til at kræve flere investeringer.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Håb og tro på en lys fremtid for Hanstholm Havn

Havnen på Danmarks skulder er blevet kommunal, og der er netop blevet ansat en havnechef. Ejerleder af virksomhed med base på havnen er optimist på trods af havnens store gæld.
6. JAN 2023 14.44

I slutningen af 2022 besluttede kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune, at Hanstholm Havn skulle være gå fra at være selvstyrehavn til en kommunal havn fra 1. januar 2023. Gælden på 630 mio. kr. efter havneudvidelsen samt et driftsunderskud i 2021 på 17 mio. kr. var nu så stor, at kommunen måtte indfri kassekreditten på 63 mio. kr. Kommunen har efter hjemtagelsen fastansat den hidtige konstituerede havnedirektør Søren Zohnesen.

For virksomhederne på Hanstholm Havn har det været en hverdag med stor udskiftning i ledelsen af havnen. I de sidste 10 år har havnen således haft syv formænd for bestyrelsen, selvom samme formand har været valgt to gange. I den samme periode har havnen også haft syv direktører, hvoraf tre har været konstitueret. Samme direktør har været konstitueret to gange.

Jesper Pedersen er CEO og andengenerations ejerleder af Hanstholm Skibssmedie. Han har mærket udskiftningen i havnens forskellige ledelseslag, men nu er der optimisme på direktørens kontor alt til trods.

- Min fornemmelse er, at nu kommer det til at blive godt. Jeg er sikker på, hvis vi mødes her om fem år, så har der været en positiv udvikling, fortæller Jesper Pedersen og uddyber:

- Nu har politikerne virkelig hånden på kogepladen, uanset om de har forskellige meninger, og kulturer på tværs i kommunen.

Han mener, at årsagen til uroen omkring havnen stammer helt tilbage fra kommunesammenlægningen.

- Der har været kulturforskelle herfra til Thisted og herfra til Vorupør. Nu skal der bygges bro mellem land og by, siger han blandt andet som de kun 20 km afstand mellem Hanstholm og Thisted.

Hidtil har der været Thisted Kommune, havnens bestyrelse og direktør som aktører omkring Hanstholm Havn. En treenighed har det ikke altid været.

- Alle har villet havnen det bedste. Det gælder både kommunalpolitikerne, havnedirektørerne og bestyrelserne. Alligevel er det ikke lykkedes. Men det kommer til nu, siger Jesper Pedersen, og tegner den forenklede styreform for havnen med et organisationsdiagram på et stykke papir.

- En organisation skal opbygges korrekt, så man bakker hinanden op, forklarer virksomhedslederen og tegner strukturen op for sit eget firma, der virker, som havnens nu minder mere om. Derfor ser han nu bedre chancer for succesrig ledelse af havnen.

Der er ikke den fjerneste tvivl om, at virksomhedslederen mener, hvad han siger om havnens fremtid.

- Det er mit højeste ønske, at det kommer til at lykkes med havnen, siger han.

Arbejdsro og tilbage til Nils Skebys plan

Nu ligger det hos politikerne at sætte gang i havnens indtjening, der skal tilbage på sporet.

- Politikerne er allerede begyndt at samle viden for at lave en masterplan for udviklingen. Først skal de have slukket for brænden, så skal de have arbejdsro til at komme videre, fortæller Jesper Pedersen.

Såvidt ser han dog allerede et engagement fra politikerne.

- De er proaktive i forhold til havnen, og jeg bliver ofte kontaktet af dem. Derfor har jeg kun positivt at sige, lyder det.

Jesper Pedersen havde et tæt samarbejde med havnens forrige direktør Nils Skeby, der endte med at bliver fyret af Kristian Jensen i dennes knap to måneders formandskab for havnen. Men der er stadig et før og efter Nils Skeby.

- Alt det som Nils Skeby lavede og planlagde, det er ikke faldet sammen. Det ligger klar til, at vi kan fortsætte på det, fortæller Jesper Pedersen om en hensigterklæring om en visionær energiklynge med European Energy.

Det er planer, der endnu ikke er blevet ført ud i livet. Selvom kommunen kommer til at hjælpe havnen af med sin kassekredit på 63 mio. kr. - så kræver den store turnaround mere.

- Vi kommer til at skulle investere os ud af det. Enhver ved, det koster penge at tjene penge, forklarer Jesper Pedersen.

Han har selv lige investeret i to store el-varebiler, for kunder er nemlig for længst begyndt at kræve grøn omstilling.

 


 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter