Han tog det grønne spring – bopælen i Esbjerg var en betingelse
Morten Hesselager Pedersen kan fejre sin 50 års fødselsdag, mens er i gang med at planlægge Danmarks grønne fremtid med VindØ'en på Nordsøen.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Dagens fødselar:
Han tog det grønne spring – bopælen i Esbjerg var en betingelse

Morten Hesselager Pedersen har om nogen ramt tidsånden med sit karriereskift fra genopførelsen af Tyra-feltet i Nordsøen til udviklingen af den kommende VindØ.
14. AUG 2022 7.00

I dag fylder Morten Hesselager Pedersen 50 år – og han er om nogen blevet kendt som manden, der personificerede genopbygningen af Tyra-feltet på Nordsøen ofte portrætteret i med både hjelm og sikkerhedsbriller. Siden har han taget et markant karriereskifte, da han blev chef for udviklingen af Danmarkshistoriens største anlægsprojekt hos Copenhagen Offshore Partners (COP,) der er en aflægger af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Den nye opgave får arbejdet med Tyra-genopbygningen til at ligne en miniput-opgave. Jobbet, hvor titlen officielt er vice president og direktør for ingeniør-arbejde, indkøb og konstruktion, bliver et projekt til i omegnen af 330 mia. kr. - for VindØ’en, som kommer til at ligge cirka 100 km ude i Nordsøen vest for Thorsminde på den jydske vestkyst.

Nu 50-årige Morten Hesselager Pedersen har haft en en livslang karriere indenfor olie og gas-industrien hos Maersk Oil og TotalEnergies. Han er født i København og opvokset i Næstved, hvorefter vejen gik omkring DTU, hvor der kom til at stå kemiingeniør på eksamensbeviset.

Det blev startskuddet til en professionel karriere, der førte ham fra Kazakhstan over Houston til Qatar, inden han landede i Esbjerg. Det var i 2015, hvor han rykkede til Danmarks offshore hovedstad, hvor opgaven med genopbygningen af Tyra-feltet ventede. Men også her endte pandemien med at spille en rolle.

- Jeg havde et virkeligt godt team i Esbjerg, Malaysia og Singapore samt Indonesien på Tyra genopbygningen. Jeg er meget stolt af, hvor godt vi klarede det midt i corona med få eller meget begrænsede muligheder for at rejse. Vi havde super succes med at udvikle virtuelle og digitale ledelsesredskaber. Vi blev virkelig nødt til at tænke ud af boksen, og jeg er sikker på, at det var derfor, vi lykkedes så godt. Men man kan nu heller ikke lave et projekt til 21 mia. kr. uden at møde problemer, og teamet var uddannet netop at tackle til det, fortæller Morten Hesselager Pedersen nu siddende i COP’s hovedsæde på Amerikas Plads i København.

Da de sværeste dele af Tyra genopbygningen var overstået i slutningen af 2021, tog han en beslutning, der ramte de danske energinyheder.

- Rent mentalt var jeg kommet til et punkt, hvor jeg var færdig med det. En stor del af min personlige motivation kommer fra at komme ud af min komfortzone. Jeg var nået til et punkt, hvor jeg manglede nye udfordringer. På det tidspunkt havde jeg haft en dialog med CIP, og VindØ’en var et projekt, som jeg gerne ville være en del af. Man må forestille sig at bygge en ti GW energiø 100 km ude i Nordsøen. Det er en chance, man kun får en gang i livet – og det var en rejse, jeg måtte med på. Timingen var bare helt rigtig for mig, fortæller Morten Hesselager Pedersen.

Han havde også bemærket, at den grønne dagsorden var rykket helt frem i rampelyset i et rasende tempo.

- Det var også en erkendelse af den udvikling, der har fundet sted siden 2016, fortæller han.

Esbjerg var en dealbreaker

Selvom Morten Hesselager Pedersen har været verden rundt for at udvinde olie og gas, så var der en ting, der var vigtigt for ham i forbindelse med det nye job.

- Mine børn er født i Qatar, og vi er en super mobil familie, der vant til diversitet og kulturelle forskelle, men nu er vi blevet glade for at bo i Esbjerg. Mine børn har hest, og jeg er superglad for Esbjerg, hvor der er havet, golfbane og terræn til mountainbike lige i nærheden. Derfor var det en betingelse, at jeg kunne blive boende i Esbjerg, fortæller Morten Hesselager Pedersen, selvom familien er i Esbjerg, og han for det meste arbejder i København. Derfor har han fundet sig en lejlighed i staden.

- Det er også en god mulighed for at få genoplivet gamle venskaber her, når jeg ikke er i Esbjerg, fortæller Morten Hesselager Pedersen.

På vej mod VindØ’en

Arbejdet, der foregår netop nu, er afgørende for, hvordan Danmarks energifremtid kommer til at se ud det kommende halve århundrede.

- Danmark får brug for enorme mængder grøn strøm, og samtidig har vi en geografisk position, der er helt rigtig i forhold til at eksportere til Tyskland, Holland og Belgien. Mit fokus lige nu er på de fysiske rammer for VindØ’en. Hvad giver de allerbedste betingelser for Danmark? Levetiden for VindØ’en en bare en af de ting, som vi er i dialog med myndighederne om. 50 år er blevet nævnt, fordi den nuværende levetidsforventning til en offshore vindmøllepark nu er på 25 år. Det betyder at VindØ’en ville blive bygget til den forventede levetid af to generationer af havmølleparker, forklarer Morten Hesselager Pedersen.

Hvor lang tid VindØ’en kommer til at holde, kommer an på flere forskellige faktorer, sådan er det også med en eventuel mulighed for at kunne levetidsforlænge den om 50 år.

- Ingen ved på nuværende tidspunkt, om VindØ’en kan levetidsforlænges om 50 år. Måske kommer den endda til at stå endnu længere, men det er meget vigtigt, den bliver bygget på en bæredygtigt måde. Men jo længere den skal holde jo dyrere bliver den også. Tyra genopbygningen var faktisk også et levetidsforlængelseprojekt, hvor hovedstrukturerne blev levetidsforlænget, forklarer han og udelukker ikke, at VindØ’en kan komme til at holde længere end 50 år eller ville kunne levetidsforlænges.

COP har allerede fundet en erfaren rådgiver til det store projekt.

- Der er behov for VindØ’en så hurtigt som muligt. Derfor har vi søgt rådgivning hos Njord Group, der er en erfaren entreprenør på området. Det er vigtigt, at der er en dialog mellem markedet og myndighederne, så vi kan lave et design, der passer til fremtidens behov, forklarer Morten Hesselager Pedersen.

Men i dag har Morten Hesselager Pedersen med al sandsynlig tanker et andet sted end på VindØ'en, når han fejrer sin 50 års fødselsdag "på tværs af generationer" som han selv siger. Hans ældste datter fejrer fylder nemlig 18 år den 15. juli.

- Vi holder dermed en 68-års fødselsdag med familie og venner, lyder det fra Morten Hesselager Pedersen.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter