Rederi indgår overenskomst:
Havnearbejdere ophæver blokade af skib til Ørsted-projekter
Nu kan mobiliseringen af Installationskibet Seaway Ventus fra rederiet Seaway7 fortsætte i Esbjerg havn. Det sker efter, der er blevet indgået en overenskomst for søfolkene om bord.
Havnearbejderne havde fredag i sidste uge blokeret skibet med krav om en overnskomst til søfolkene på skibet. Fartøjet er ved at blive gjort klar til at arbejde på to tyske havmølleparker, der er delvist ejet af Ørsted.
- Vi stoppede blokaden straks i dag 13:30, da vi fik bekræftet, at der var blevet indgået en overenskomst for søfolkene, fortæller havnearbejdernes formand Brian Reichle og uddyber:
- Jeg hørte i går aftes, at der muligvis var en løsning på vej. Men da jeg talte med kaptajnen på skibet i morges på vores daglige morgenmøde, vidste han intet endnu.
Nu har havnearbejderne sikret, at der er blevet indgået en overenskomst for søfolkene på Seaway Ventus i Norge.
- Jeg er glad for, at aftalen er kommet i stand. Nu synes jeg, Ørsted som statsligt ejet virksomhed fremover skal huske på overenskomster, så man sikrer folk ordentlige arbejdsforhold, siger Brian Reichle og minder om, hvorfor havnearbejderne startede blokaden:
- Vi gjorde det her, for at søfolkene får ordentlige forhold. Man ser faktisk forhold, som man ikke ville forestille sig i 2024.
3F Transport: Trist der skulle en blokade til
Havnearbejdernes fagforening, 3F Transport, har støttet deres medlemmer og deres blokade, der var kulminationen på et månedlangt forsøg på at indgå dialog direkte med Ørsted.
- Jeg er glad for, at der er indgået en aftale. Men det er påfaldende, at det skulle tage så lang tid, og at der skulle en blokade til. Det er trist, og det burde Ørsted tænke over, konkluderer 3F Transport formand Jakob Lykke.
Både havnearbejdernes formand og 3F-formanden er enige om en ting:
- Vi har fået enorm støtte til vores blokade fra hele verden, fortæller Brian Reichle, der får opbakning igen.
- Det varmer virkelig med den støtte, som vi har oplevet her, siger Jakob Lykke.
Rederi og Ørsted: Der er fundet en vej frem
DOI.dk har fået følgende skriftlige kommentar fra rederiet Seaway7:
"Vi har fundet en tilfredsstillende vej frem for projektet i forbindelse med blokaden i Esbjerg Havn efter diskussioner mellem alle parter," lyder det fra Seaway7, der ikke nævner den indgåede overenskomst direkte.
Nu kan Ørsted fortsætte med de tyske vindprojekter, og der er også tilfredshed hos selskabet.
"Vi forstår, at der er fundet en vej frem, hvilket vi selvfølgelig er glade for," skriver Ørsted i et skriftligt svar.
Ifølge havnearbejdernes formand er der kun få dages arbejde tilbage i mobiliseringen, inden Seaway Ventus er færdigmobiliseret.
Løn og arbejdsforhold er bæredygtighed
Hos Esbjerg Havns direktør er der glæde over den tegnede overenskomst, og han ser allerede frem mod de kommende projekter.
- En stor del af vindmølleparkerne i Nordsøen kommer til at blive installeret herfra Esbjerg. Det er vigtigt, det arbejde kommer til at foregå under forhold, som alle parter er enige om. Det er også bæredygtighed, siger Dennis Jul Pedersen.
Løn og arbejdsforhold er den del af FN's verdensmål. Vindmøllebranchen er allerede kendt for at støtte og efterleve verdensmålene.