Havvindmøllepark i Øresund har skabt gode vilkår for dyrelivet
Livet i havet ved Lillgrund vindmøllepark. Foto: SCSC – Swedish Coast and Sea Center

Havvindmøllepark i Øresund har skabt gode vilkår for dyrelivet

Kan elproduktion rent faktisk forbedre forholdene for dyrelivet? Når det kommer til havvind og liv i havet, ser det ud til at være tilfældet, viser undersøgelser af den svenske havvindmøllepark Lillgrund.
23. MAJ 2024 14.55

Siden 2007 har Vattenfalls vindmøllepark Lillgrund været i drift i Øresund mellem Sydsverige og Danmark, ti km ud for den svenske kyst. Det har ikke kun været positivt for den grønne omstilling af elforsyningen, men også en god nyhed for dyrelivet i Øresund. Det skriver Vattenfall i en pressemeddelelse.

De 48 vindmøller er omgivet af erosionsbeskyttelse lavet af udgravede sten med en diameter på 50 til 100 cm, som strækker sig ca. 20 meter ud fra hvert fundament. Disse stenbunker og fundamenterne tiltrækker en masse liv i havet.

- Det er et smukt område, siger Kjell Andersson, som er dykker, havmiljøinspektør og næstformand for Swedish Coast and Sea Center (SCSC), en uafhængig non-profit organisation, der arbejder for at øge bevidstheden om og engagementet i kyst- og havspørgsmål.

Han har i flere omgange dykket omkring vindmøllerne i Lillgrund vindmøllepark.

- Når man bygger vindmøllerne, skabes der kunstige rev. Her vokser der en stor mængde muslinger, som er virkelig hurtige til at etablere sig. I tilgift får man en masse små fisk, som finder ly mellem stenene. Det tiltrækker en masse andet liv i havet. Brun tang såsom laminaria trives også her, hvilket er meget positivt, siger Andersson, han fortsætter:

- Jeg ser ingen negative påvirkninger som følge af vindmøllerne på Lillgrund, jeg ser dem udelukkende som noget positivt.

Unik viden om området

Vindmølleparken Lillgrund er unik i den forstand, at området, hvor den ligger, allerede er blevet overvåget inden opførelsen. Det skete i et samarbejde mellem Vattenfall og Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), og der er netop påbegyndt en ny undersøgelse, som vil være færdig i 2027.

En tidligere undersøgelse af vindmølleparken, der blev offentliggjort i 2013, viste dog, at der opstod en rev-effekt, og at nogle fiskearter, f.eks. torsk og ål, blev tiltrukket af møllerne. Ingen arter undgik dem. Denne undersøgelse fandt dog ikke dokumentation for, at den samlede mængde fisk i vindmølleparken var stigende eller faldende.

Undersøgelsen pegede dog på en potentiel generel stigning i mangfoldigheden af fisk over en længere tidshorisont. Den mangfoldighed håber Lena Bergström, havbiolog og lektor ved SLU, som har arbejdet med både 2013-undersøgelsen og denne nye undersøgelse, dog er tilfældet.

- Når der opstår en rev-effekt, samler der sig forskellige arter nær vindmøllernes fundament. Over tid kan det føre til en stigning i primære producenter såsom alger og bunddyr, der tjener som vigtig føde for fisk, hvilket gør området mere produktivt. Teorien tyder på, at dette i sidste ende kan booste den samlede fiskebestand, siger hun.

amp

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter