High-tech plastrecycling tager form – pyrolysen kommer senere
Erik Rynning er projektdirektør hos Quantafuel og formand for bestyrelsen i Resource Denmark, som han kalder "grønt prestige projekt", der gør ham stolt.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Resource Denmark:
High-tech plastrecycling tager form – pyrolysen kommer senere

Først blev Danmark valgt, og så blev placeringen i Esbjerg valgt foran 45 danske konkurrenter. Plastiksorteringsanlægget kommer til at danne ny green-tech-bydel side om side med PtX-anlæg
16. DEC 2022 11.30

Byggegrunden ligger mindre end 500 meter fra motorvejen, og jernbanestrækningen er naboen. Det er slet ikke nogen tilfældighed, at det er her Resource Denmark bygger sit plastiksorteringsanlæg.

- Vi vidste, vi skulle have adgang til motorvej, jernbane og vigtigst af alt tilgangen til en havn. Her i Esbjerg har vi en stor havn med en RO/RO-terminal, der er vant til at millioner af ton affald til forbrænding hvert år, forklarer Erik Rynning, der er formand for bestyrelsen i Resource Denmark og projektdirektør for Quantafuel.

Placeringen er i Esbjergs bydel Veldbæk er ingen tilfældig, hvor den grønne teknologi kommer til at ligge side om side med et planlagt storskala PtX-anlæg.

- H2 Energys grund er lige derovre, peger Erik Rynning og tilføjer:

- Vi har miljøgodkendelse klasse 7. Jeg har faktisk set virkelig meget af Danmark, for vi har kigget på 45 andre mulige placeringer.

Men hvor man kunne tro, at affaldssortering af plast kunne være en beskidt affære, så er standarden et helt andet sted.

- Der skal være en flot blomstereng her, og vi skal være klimaneutrale. Vi gør tingene ordentligt, forklarer Erik Rynning, mens han peger den frosne og snedækkede byggegrund.

Partnerskab med høje etiske standarder

Men det hele begyndte faktisk et helt andet sted for nordmanden Erik Rynning, da han som projektdirektør for Quantafuel først ledte efter en samarbejdspartner til at lave et hightech affaldssorteringsanlæg. Visionen var nemlig klar fra begyndelsen.

- Vi ville lave en grøn affaldssortering med gennemsigtighed og full traceability. Vi ville gøre tingene anderledes, end det ellers bliver gjort indenfor affaldssortering, slår Erik Rynning fast.

Det skulle vise sig svært at finde en veletableret samarbejdspartner indenfor plast-industrien.

- De fleste ville kun høre, om de kunne tjene penge på det. Så det endte bare i snak, og det var jeg utrolig skuffet over, fortæller Erik Rynning, der dog havde succes til sidst.

- Jeg kom i kontakt med den franske koncern Eurazeo. Her kunne vi mærke, at tankegangen og tilgangen passede til os, siger Erik Rynning.

Det er derfor i dag den norsk-franske duo med fælles værdisæt, der står bag Resource Denmark. Den oprindelige plan var dog egentlig at bygge et andet sted i Europa fx i Amsterdam-området, men det blev Danmark i stedet.

EU-krav om recycling

Grunden til, at det netop er nu, at partnerne sætter gang i gang i plastsorteringanlægget er heller ikke tilfældigt.

- Hidtil er plastaffaldet blevet brugt i fjernvarmeforbrænding, og det fungerer virkelig godt. Plast er jo olie i en fast form. Men for halvandet til to år siden, kom der et EU-krav om recycling. Derfor vidste vi, nu må vi sætte gang i plastsorteringanlægget, så tager vi pyrolysen bagefter, fortæller Erik Rynning.

Plastsorteringen er dog på ingen må en simpel opgave.

- Det vi gør, er kemisk anvendelse af plast. Her kan man bruge plast, der ellers var blevet brændt. Vi taler om en vanskelig og kompleks proces. Plastik er ikke bare plastik, derfor skal vi have 100 pct. styr på, hvilken slags plastisk, som kommer i anlægget, forklarer han.

Sorteringsanlægget kommer fra Tyskland.

- Det er Eggersmann Recycling Technology, som leverer anlægget. Vi kommer til at sortere positivt i plasten ved to stationer med infrarød lys, indtil vi har den renhed, som vi vil have. Det er avanceret teknologi, men det er ikke new tech, forklarer Erik Rynning.

Selvom det ikke er en ny teknologi, så kommer anlægget til resultater, som er bedre end normalt.

Blandt de bedste anlæg i EU

- Vi kommer til at opnå en recyclingsgrad på 50 pct, og det kommer til at være helt i toppen i Europa. Vores anlæg kommer også til at være et af de nyeste i EU, uddyber projektdirektøren.

Anlægget kommer til at have en recyclingskapacitet på 160.000 ton om året, og det kommer til at modtage plastaffald indenfor områderne hus- og industriaffald samt service waste.

En del af det recyclede plast kommet til blive specielt rent.

- 15 pct. af det, som vi kommer til at recycle bliver kemisk recyclet. Der kommer til at blive lavet plast helt op til food grade quality af det, fortæller Erik Rynning.

Sorteringen kommer til at foregå på to forskellige måder.

- Vi spiller på begge felter ved både at lave mekanisk og kemisk sortering, siger Rynning.

Kommer til at tjene penge i 2024

Anlægget kommer til at åbne 1. januar 2024, og der er en ting, som allerede er sikkert.

- Jeg er virkelig stolt af det. Vi kommer til at have omkring 50 ansatte i løbet af 2024, og vi kommer til at tjene penge allerede det første år, lyder det.

Hvornår pyrolyseanlægget kommer til at følge sorteringsanlægget er ikke planlagt endnu.

- Vi har allerede option på en byggegrund lige herovre, siger Erik Rynning, der allerede i dag allerede deler sine arbejdsuger mellem Danmark og Norge.

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter