Holstebros borgmester: Den grønne omstilling bliver vores Silicon Valley
Der er store muligheder i den grønne omstilling for Holstebro Kommune, mener borgmester H. C. Østerby. (arkivfoto.)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Holstebros borgmester: Den grønne omstilling bliver vores Silicon Valley

Det har været langsigtet planlægning, der er skyld i, at Holstebro Kommune ser ind i en fremtid med masser af grøn energi. Ingen siger det, men det ligger i kortene, at Esbjerg kan blive overhalet indenom i kapløbet om PtX.
26. OKT 2022 13.06

Holstebro: Planlægning er guld, og det gælder i særdeleshed med vedvarende energi. Det ved Holstebros borgmester noget om, og den langsigtede planlægning har måske også noget med kommunalpolitisk stabilitet at gøre. For Holstebro begyndte alt det faktisk længe inden verden gik af lave med energikrise, og inden den grønne agenda havde sit indtog.

- Det er min fjerde periode som borgmester her i Holstebro og min sjette som byrådsmedlem. I min første periode som borgmester lavede vi en vindmølleplan tilbage i 2013, fortæller H.C. Østerby (S).

Og allerede fra begyndelsen blev der arbejdet systematisk.

- Vi startede med at analysere hele kommunen, og det var et arbejde, som vi brugte år på. Det har resulteret i, at vi fik udlagt ti områder, hvor der siden er stillet 50 møller op med en effekt på 150 MW, fortæller borgmesteren. Han ser gode muligheder for at opgradere disse områder til nye større møller i fremtiden.

Siden er der også blevet udlagt to områder mere til vindmøller, og metoden med analyse har haft andre fordele.

- Der har stort set ingen protester været i den udbygning, selvom der helt sikkert ville være kommet flere klager i dag end den gang, forklarer H.C. Østerby, der også sporer en lille ændring i klagertendensen på det lille årti, som er gået.

Thorsminde Havn: Gateway til vindmølleparkerne Thors

Samtidig er Thorsminde Havn i kommunen blevet valgt som operations og maintenance center for tyske RWE, når opførelsen af Danmarks til den tid største vindmøllepark Thor begynder. Det er noget, der varmer i en by, der tidligere har været afhængigt af fiskeriet, der er svindende.

- Det er et kæmpe guldæg for det lille fiskeleje med Thor 1. - der jo kommer til at ligge 20 km ude i Nordsøen fra Thorsminde. Det kommer til at betyde mellem 70-80 faste arbejdepladser i byen, siger H.C. Østerbye.

Men potentialet stopper slet ikke der for Thorsminde og Holstebro Kommune.

- Der kommer jo også en vindmøllepark Thor 2. 3. og fire, fortæller H.C. Østerbye.

De enorme mængder grøn energi, der kommer til at komme i land, passer perfekt ind i Skovgaard Invests planer om ikke mindre end tre GW PtX-anlæg i Idomlund, der ligger omkring syv km udenfor Holstebro.

Et knudepunkt for grøn energi

Når først vindmøllestrømmen kommer i land i mængder, der kan føde et tre GW PtX-værk, så er der helt andre muligheder.

- Vi har hele tiden vidst, at det kommer til at være et af de helt store knudepunkter for energi her, siger Østerby.

Det vil give mening med et brint backbone herfra ned til industrien i Tyskland. Det gælder selvfølgelig endnu mere, når Skovgaard kommer til at skalere op til de tre GW. At der kommer til at ske meget, meget mere i kommunen er borgmesteren sikker på.

- Jeg ser den grønne omstilling som vores Silicon Valley. Det er som da jernbanen kom, hvor der opstod byer omkring udviklingen, siger H.C. Østerby.

Han ser også allerede, at der kommer til at være en del følgevirkninger.

- Jeg ved, at der kommer til at være flere knupskydninger, når Skovgaard kommer til Idomlund, for vi får allerede henvendelser nu, siger borgmesteren, selvom han ikke kan løfte sløret for hvilke firmaer, som det drejer sig om.

Glæde over private initiativer

Placeringen af Skovgaards PtX-anlæg langt udenfor bebyggelse og boligkvarterer kan måske også komme til at betyde en fordel for kommunen. Men om det betyder en fordel i kapløbet med fx Esbjerg, om hvilken kommune, der kommer først med PtX i storskala, spekulerer H.C. Østerbye ikke i.

- Placeringen er virkelig god, fordi Skovgaard ikke kommer til at forstyrre nogen naboer. Samtidig vil der være en kæmpe fordel, for et tre GW PtX-anlæg ville kunne forsyne op til omkring 300.000 husstande med fjernvarme, siger H.C. Østerbye, der også ser andre fordele for kommunen.

- De projekter kommer til at betyde en kraftig reduktion vores CO2-udledning. Det er mit håb, at vi kommer til at være frontløbere med den udvikling, siger H.C. Østerbye.

Han glæder sig især også over, hvor initiativet til de grønne projekter kommer fra.

- Det er fantastisk, det er private firmaer, der kommer og vil lavet det her. Som kommune skal vi sørge for at være en medspiller, slutter H.C. Østerbye.

 

 

 

 

 

 

 


 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter