Horns Rev 2: Nordsøens grønne arbejdsplads
Lars Ryø er Ørsted operation manager på beboelsesplatformen HRB til Horns Rev 2, som han leder med lun humør og fokus på både drift, trivsel og sikkerhed.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Horns Rev 2: Nordsøens grønne arbejdsplads

Vindmølleparkens beboelsesplatform er forløberen for, hvordan fremtidens energiø kommer til at se ud. Lederen viser rundt i en grøn offshore verden, der forbliver for de få.
17. AUG 2022 10.44

Solen står højt - endda meget højt på himmelen denne dag på Nordsøen, og der er ikke en vind, der rører sig. De 91 vindmøller på Horns Rev 2 står næste alle helt stille, og turen på 60 km fra Esbjerg tager cirka en time og tyve minutter i en crew transport vessel (CTV). Den ellers næsten obligatoriske søsyge udebliver komplet.

Men selvom det er sommer og ferievejr, så der bliver arbejdet intens. Det gode vejr skal udnyttes, og der skal laves service på møllerne, så de er klar til efterårets og vinterens stormfulde vejr. De første to teknikere bliver sat af på en vindmølle, og de kravler op ad transition pieces' (TP’en) gule stige i et imponerende tempo. Værktøj og madpakker bliver hejst op umiddelbart efter i en line, inden vi forsvinder i retning af substationen og beboelsesplatformen HRB. Herfra servicerer Ørsteds teknikere fra april til midt i oktober hvert år Horns Rev 2. Der er 28 ens enkeltværelser, hvor to værelser deles om et toilet.

Få minutter efter to teknikere er blevet sat af, bliver vi sat af på HRB, som beboelsesplatformen hedder. Her er der kun en lille stige, der skal overvindes, inden gangbroer og trapper leder resten af vejen op til platformen. Elefantristene, man går på, har en størrelse, hvor en mobiltelefon med lethed kan finde vejen ned i Nordsøen. Af samme grund skal alt være i lukkede lommer, når man ankommer, for der må ikke falde værktøj eller andet i Nordsøen.

Bagagen, proviant og andet der skal op på platformen, bliver hejst op med en kran. Det er operations manager Lars Ryø, der betjener kranen. Han er chefen på platformen, som kaptajnen på et skib med nautisk søret. Ledelsesstilen er dog helt moderne som den grønne energi, der bliver produceret.

- Det er ikke diktatorisk ledelse. Det går begge, og det skal doceres ordentligt, siger Lars Ryø, der har sin niende sæson på Horns Rev 2, hvor han arbejder 14 dage ad gangen forår, sommer og vinter. Der er to hold af teknikere og kokke, som arbejder en uge ad gangen. Det er kun Lars Ryø og hans operation manager kollega, der arbejder i 14 dages skift af en god grund.

- På den måde kender vi begge to alle folkene på hvert skift, forklarer han.

Lars Ryø er oprindeligt uddannet klejnsmed og senere maskinmester, hvorefter han sejlede hos Mærsk fem år og mange år senere endte som chef for vedligeholdelsen af sprøjtestøberimaskinerne hos Lego. I dag er han 66 år, hvilket man ikke kan se, og han vil også blive ved med at arbejde.

- Jeg er ikke typen, der sidder hjemme på sofaen. Det er jeg slet ikke klar til, siger Lars Ryø, der lige har små tyve minutter inden næste online møde til at fortælle om dagligdagen på platformen over et friskvarmet rundstykke.

Dagen begynder tidligt, for hver dag sejler der en CTV fra Esbjerg allerede klokken fire. Den ankommer omkring klokken seks, så tomands makkerparrene af teknikere kan blive sejlet fra platformen ud til vindmøllerne, der skal serviceres.

Senere på morgenen ankommer endnu en CTV fra Esbjerg, og dagen igennem sejler de to fartøjer teknikere rundt mellem de forskellige møller.

Sammenhold – også i fritiden

Makkerparrene, der arbejder sammen, får et tæt forhold til hinanden, og det rækker tit udover arbejdslivet.

- Mange af vores ansatte bliver venner og ses privat. Arbejdet som sådan er service- og vedligeholdelsesarbejde. Det er kedeligt arbejde, men vores medarbejdere leverer høj kvalitet alligevel. Det kan vi se på vores målinger. Men der er også fejlfindingsopgaver, som er spændende, fortæller Lars Ryø.

Lars Ryø bor selv på en gård mellem Bække og Vorbasse, og jagt er en af hans fritidsinteresser. Det er han ikke den ene på Horns Rev 2.

- Vi har lavet Horns Rev 2 jagt , hvor jeg har inviteret kollegaerne på jagt, siger Lars Ryø, inden han forsvinder til sit online møde.

Normalt ville der kun være kokken og Lars Ryø på platformen på dette tidspunkt, men i dag er Energinets medarbejdere i gang med at male substationen, og mændene holder i pause i kantinen, mens de venter på mere maling.

I det åbne køkken er kokken ved at lave den varme frokost med to retter, og hans arbejdsdag begynder meget tidligt med at forberede morgenmad, så den er klar, inden teknikerne skal ud på til vindmøllerne.

Derover gør kokken rent på alle toiletterne og vasker tøj, inden han går i bad, skifter tøj og begynder at lave frokost. Man skulle tro, at en uddannet kok ville være svær at finde, når rengøring og tøjvask er en del af arbejde – men sådan er det ikke.

- Jeg er sikker på de to kokke, vi har nu bliver til helt pensionen, siger Lars Ryø.

I baggrunden arbejder den modne kok i et højt tempo med et mandolinjern.

The safe way or no way

Vi runder lige Lars Ryøs kontor, inden vi skal på en rundtur på platformen. Ørsted sikkerhedmotto: The safe way or no way, bliver tydeligvis efterlevet og taget meget alvorligt på flere plan. En samling solcreme faktor 30 står klar til brug, for der er bid i solen offshore.

- Vi tager lige hjelmen på, nu hvor de er ved at male udenfor, hvis der skulle falde noget ned i hovedet på os, siger Lars Ryø, inden vi bevæger os ud i solskinnet .

En medarbejder holder allerede fri, og han fisker efter torsk. På Ørsted beboelsesplatform er det nemlig tilladt at fiske. Sådan er det ikke på olie- og gasplatformene, hvor fiskeri er forbudt.

- Vi har et rustfrit bord her udenfor, hvor man kan gøre fiskene rene. Indenfor har vi så en fryser, hvor torskene bliver frosset ned, og så tager man sin fisk med hjem, fortæller Lars Ryø.

Det er ikke tilladt at få tilberedt fisken i platformens køkken, da alt, hvad der serveres, skal kunne spores.

Dagene med dårligt vejr

På en sommerdag som denne er det svært at forstille sig dage med storm, men medarbejderne bliver ikke på platformen, hvis der er længere perioder med dårligt vejr.

- Vi bliver ikke herude, hvis der er vejrlig mere end en dag, så tager vi hjem, siger Lars Ryø, mens han viser gennem fitnessrummet, som er en af mulighederne for aktivitet, når der ikke kan arbejdes.

- Sidst hvor vi havde vejrlig fik medarbejderne sat nye filtre i vores vaskemaskiner, fortæller Lars Ryø, og det lyder på ham, som om det var hyggearbejde på en stormvejrsdag på Horns Rev 2.

 

Orsted_Horns rev 

Foto fra Ørsted af beboelsesplatformen HRB på Horns Rev 2 en anden dag, hvor der både er skyer og bølger.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter