Ja, vi er på vej ind i en recession
Jens Nærvig Pedersen er ikke optimist for dansk økonomi på kort sigt.
Foto: Danske Bank

Bankanalytiker:
Ja, vi er på vej ind i en recession

Danmark er en lille brik i verdensøkonomien og påvirket af krigen i Ukraine og de tårnhøje energipriser, men der findes midler mod inflationen, lyder det fra økonom.
6. DEC 2022 15.20

Chefanalytiker Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank var sikker i sin sag, da han gæstede Dansk Offshores konference 'Forsyningssikkerhed i usikre tider'.

- Ja, vi er på vej ind i en recession – helt sikkert, tilføjer Jens Nærvig Pedersen, da moderator journalist Nynne Bjerre Christensen går ham en smule på klingen om udsagnet.

Det er et udsagn, der kan komme til at have betydning for alle danskere.

- Ja, jeg er så sikker, "siger manden, der har skrevet, at minusrenterne var kommer for at blive", lyder Jens Nærvig Pedersen selvironisk til salen fuld af grinende konferencedeltagere.

Han har nemlig selv skrevet, at minusrenterne var kommet for at blive. Grunden til at Danmark ifølge chefanalytikeren er på vej ind i minusvækst kommer udefra.

- Vi er en lille dråbe i verdensøkonomien, der er ramt af krigen i Ukraine og de høje energipriser. Der er ingen politiker, der kunne have forudset det, fastslår Jens Nærvig Pedersen.

Den ukendte inflation

Der er dog en ting, som bankanalytikeren hæfter sig ved, som gør det sværere at bekæmpe inflationen.

- Dilemmaet er, at jeg er årgang ’85, og jeg blev uddannet i 2011. Min årgang - og alle efter har ikke prøvet det før i deres liv, inklusiv vores statsminister, uddyber Jens Nærvig Pedersen om Danmarks statminister, der dog er født i 1977 – hvor inflation dog var en realitet. 

Den Europæiske Centralbank har dog et styringværktøj i form af renten, men at fastsætte den korrekte rente er en svær disciplin.

- Renten, måske er for den for høj – men det kan også være, den skal endnu længere op, lyder det fra Jens Nærvig Pedersen.

En højere rente er nemlig med til at tøjle forbruget, og et højt forbrug kan skabe en overophedning af økonomien med stigende priser og krav om højere lønninger fra lønmodtagerne. Det vil igen føre til højere beskæftigelse, og en opadgående spiral, er sat i verden. Fordelen ved den høje beskæftigelse er dog, at der er ingen eller meget lav ledighed.

En af de økonomiske indikatorer er meget håndgribelig.

- Hvis man går en tur nedad Strøget, så søger næsten alle butikkerne medarbejdere. Det vil komme til at ændre sig, forklarer han om følger af inflation og en forventet kommende recession.

Renten er dog igen central.

- Vi skal have banket renten op, så vi ikke bruger alle de penge, som vi ikke har brugt under corona. Problemet nu er, at forbrugslysten er den samme, selvom vi ikke kan rejse lige så langt for pengene som tidligere, forklarer Nærvig Pedersen.

Men fremtidens danske økonomi bliver til dels bestemt i Frankfurt.

- Næste år er nu, og det kommer an på, om man knækker koden i ECB med renten og inflationen, siger han.

USA’s olieproduktion

Energimarkedet er en del af det, analytikerne følger hos Danske Bank.

- Det undrer mig, at USA ikke har skruet op for produktionen efter corona, selvom priserne er skyhøje, siger Jens Nærvig Pedersen og kommer selv med en plausibel forklaring:

- Den politiske usikkerhed er, at politikerne ved sidste præsidentvalg sagde, ”Nu skal vi væk fra de fossile brændstoffer.” Jeg tror man hos olieselskaberne er usikre på, om der er politisk velvilje til øget produktion.

Derfor ender en kalkule hos selskaber.

- Oliesleskaberne ved ikke, om man skal udbetale store udbytter til aktionærerne eller investere dem i ny udvinding, forklarer Jens Nærvig Pedersen.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter