Kommunerne går glip af masser af overskudsvarme
Foto: Kasper Palsnov, Ritzau Scanpix

Kommunerne går glip af masser af overskudsvarme

Kun en tredjedel af overskudsvarmen bliver udnyttet i dag. Det kan ikke betale sig for virksomhederne på grund af afgifter, lyder kritikken.
26. NOV 2019 15.30

KALUNDBORG: Det er topdumt, når man i Kalundborg ikke kan få lov til at udnytte overskudsvarmen fra Equinors olieraffinaderi, lyder kritikken fra kommunen selv.

Kalundborg er en af de kommuner i Danmark, der går glip af allermest overskudsvarme, viser en aktindsigt af DR hos Energistyrelsen. Jacob Beck Jensen (V), formand for Teknik og Miljø, er frustreret over, at man går glip af energien, der ender med at blive spildt. 

- Det er vi selvfølgelig kede af. Vi har kæmpet i flere år for at kunne få lov til at udnytte overskudsvarmen, men der har ikke været politisk opbakning til at ændre på afgifter, fortæller han. 

Problemet er nemlig, at der er afgifter forbundet med at afgive overskudsvarme for virksomheder - også selvom det skulle være gratis. 

- Det kan simpelthen ikke betale sig, siger Jacob Beck Jensen. 

Varme til 190.000 husstande
I følge DR, er det kun en tredjedel af al såkaldt overskudsvarme fra virksomheder, som udnyttes i dag. Det skriver de på baggrund af en aktindsigt hos Energistyrelsen. 

Eksempelvis Kalundborg Kommune går glip af næsten 550.000 ton MWh årligt. Den overskudsvarme, som kommunerne i dag går glip af, svarer til 190.000 husstandes årlige varmeforbrug, viser en kortlægning fra DTU. 

Lige nu bremser afgifter virksomhederne fra at komme af med den overskydende varmen. Både hvis de giver overskudsvarmen væk gratis eller sælger den, skal virksomheden betale afgifter for den, hvilket til tider ikke kan svare sig. Det kan derfor blive svært,  at anlægge muligheder for at afgive overskudsvarmen. 

- Helt grundlæggende burde der slet ikke være nogen afgift på overskudsvarme, siger branchedirektør i Dansk Industri Troels Ranis til DR.  

Færre afgifter 
Tidligere i år var Folketingets partier enige om at sænke afgifterne, men det er ikke nok. Kalundborg Kommune har i mange år forsøgt at råbe politikerne op, men uden held, men nu åbner blandt andre Venstre og Radikale op for at sænke afgifterne yderligere. 

- Hvis der er en åbning, er det klart at det er noget, vi vil forsøge at udnytte, siger Jacob Beck Jensen.

Tidligere har Hedensted Fjernvarme kritiseret afgifterne, som bliver lagt på overskudsvarmen, selvom den skulle være gratis. Ligeledes var DI i foråret i forbindelse med lovforslaget om afgifter ude og advare mod, at staten lægger loft over, hvor meget en virksomhed må tjene på at sælge overskudsvarme til det lokale fjernvarmeselskab.

 

Se hos DR en oversigt over, hvor meget overskudsvarme kommunerne går glip af.

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter