KL: Energiøer på land skal løse energipuslespil
Der skal findes plads til fire gange så meget VE-anlæg på land. Det er dog ikke just fordi, at kommunerne mener, at de har masser af plads i overskud til vindmøller og solceller. Derfor foreslår KL at samle produktionen i såkaldte energiøer på land.
Foto: Johan Gadegaard, Jysk Fynske Medier, Ritzau Scanpix

KL: Energiøer på land skal løse energipuslespil

Danmark skal have fire gange så meget vedvarende energi på land, men det er svært at finde plads i kommunerne. KL foreslår at etablere energiøer på land for at imødekomme regeringens udspil.
25. APR 2022 11.32

Kommunerne har fået en stor opgave i forbindelse med regeringens Danmark kan mere II-udspil. Der skal findes plads til fire gange så meget vedvarende energianlæg på land. Det er dog ikke just fordi, at kommunerne mener, at de har masser af plads i overskud til vindmøller og solceller. Derfor er KL nu klar med sit bud på, hvordan man løser det svære regnestykke. 

I stedet for at hver kommune skal finde plads til sin mængde grønne strøm, vil KL samle produktionen i klynger i de bedst egnede dele af landet - i energiøer på land. 

KL foreslår samtidig, at der kan etableres kommunale arealudviklingsselskaber, som skal udbyde retten til at etablere solceller, biogasanlæg, PtX-anlæg og vindmøller til egnede udviklere og investorer. Samtidig skal selskaberne igangsætte initiativer, der skal være med til at udvikle lokalområdet og gøre det mere attraktivt til for borgere, der bor tæt på. 

Konstruktionen bruges allerede i flere kommuner i forhold til byudvikling, som fx By og Havn i København. Det kommunale udviklingsselskab skal altså stå for dialogen med lokale aktører, høringer og tilladelser, og skal altså kunne servere projekterne til store udviklere. 

- Der er stor forskel på kommunerne, men det er klart, at vi alle skal være med til at trække en del af læsset, selvom vi kan gøre det på forskellig vis, siger Birgit Hansen (S), formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg. 

Abonnenter hos Kommunen.dk kan læse hele historien her

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter