Klimaplan får drøje hug af støttepartier
Klimaminister Dan Jørgensen (S) var meget tilfreds. Men regeringen havde ikke mange fans blandt sine støttepartier til første del af klimahandlingsplanen, som blev præsenteret onsdag.
Her stod Dan Jørgensen ellers i Finansministeriet og talte om et epokegørende tiltag i kampen for et bedre klima. Konkret i form af to energiøer, de første i verden, som inden 2030 skal stå klar i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.
De skal sikre en mere effektiv udnyttelse af havvindressourcer langt fra kysterne og give mindre behov for nye elmaster på land. Men det var slet ikke nok til at tilfredsstille De Radikale, SF og Enhedslisten.
- Nu har de (regeringen, red.) haft et år til at levere. Det, der kommer nu, er nogle dryp, hvor man skruer på nogle mindre ting, og ikke tager de store værktøjer frem af værktøjskassen, sagde stedfortrædende klimaordfører hos De Radikale Ruben Kidde.
I december sidste år blev et bredt flertal i Folketinget enige om, at Danmark inden 2030 skal have reduceret CO2-udledningen med 70 pct. set i forhold til niveauet i 1990.
Efterspørger CO2-afgift
Støttepartierne havde blandt andet gerne set, at der var et fuldt stop af olie- og gasfyr i 2025 i planen. I regeringens klimahandlingsplan afsættes der 2,3 mia. kr., som skal gå til at udskifte olie- og naturgasfyr med grøn varme.
Regeringen regner med, at det vil give en omstilling af 20.000-40.000 oliefyr og 50.000-80.000 gasfyr i de næste fire år. I Danmark er der cirka 80.000 oliefyr og 380.000 gasfyr.
- Regeringen bruger mange penge, men kommer kun et lille stykke ad vejen, siger klimaordfører i SF Signe Munk, mens Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, kalder planen en badebillet til industrien.
Støttepartierne har også kritiseret, at regeringen ikke vil forhøje CO2-afgifter, som Klimarådet ellers har foreslået. Det har regeringen foreløbig afvist, fordi coronakrisen har medført, at tusindvis af danskere har mistet deres job, og virksomheder har måttet lukke.
Kritikken er forventelig, men ærgerlig, ifølge klimaminister Dan Jørgensen.
- Jeg må indrømme, at jeg undrer mig en lille smule over, at man bruger så meget energi på at skælde ud over det, der ikke er med. Specielt fordi vi siger, at det er noget, vi skal forhandle senere.
- Og ikke mere energi på at glæde sig over det, man har fået, siger Dan Jørgensen med specifik reference til de to energiøer.
Tilfreds industri
Klimaministeren må i stedet glæde sig over, at klimahandlingsplanen finder gehør hos store dele af erhvervslivet.
Blandt andet hos Dansk Industri (DI) vakte det glæde, at CO2-afgifterne ikke bliver forhøjet i denne omgang.
- Særligt på vejen ud af en krise giver det ikke mening at pålægge virksomhederne højere afgifter.
- Men det er også vigtigt at slå fast, at vi ønsker at lykkes med vores ambitioner om en reel reduktion af CO2.
- Vi ønsker ikke, at udledningerne flytter til udlandet, og det er der stor risiko for, hvis virksomhederne bliver pålagt en høj CO2-afgift, lyder det i en skriftlig kommentar fra administrerende direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.
Ritzau