Knivskarp forretningsudvikler hentede vindprojekter til Bornholm
Ulla Kiersgaard har arbejdet med maritim forretningsundvikling de sidste 20 år. Sidst var det med forretningsudviklingen af Rønne Havn.
Foto: Jesper Ernlund Lassen

"Knivskarp forretningsudvikler" hentede vindprojekter til Bornholm

Ulla Kiersgaard var en vigtig brik i udviklingen af Rønne Havn, der gjorde Bornholm til et hub for offshore vind- og gasprojekter i Østersøen.
5. NOV 2021 15.38

Navnet faldt igen og igen. ”Du skal snakke med Ulla Kiersgaard”, lød det enstemmigt, da jeg i september var på Bornholm i forbindelse med åbningen af Kriegers Flak.

”Knivskarp forretningsudvikler” af havne lød det også – men Ulla Kiersgaard havde for længst forladt Rønne Havn og stillingen som chief business officer (CBO) med fokusområdet business development for området offshore. Arbejdet var afsluttet med succes efter en ansættelse, der gik fra 2013 til 2019.

Udviklingen af Offshore Center Bornholm og at Rønne Havn er gået fra at være en havn med færger, fragt og turisme til at være den vigtigste spiller som hub for offshore for vind, energiø og gasledninger i Østersøen. Det er er en udvikling, som Ulla Kiersgaard har været med til at sætte skub i.

Rønne Havn har i den periode varet gennem en kæmpe kommercialisering og havneudvidelse.

Udvidelsen har blandt andet betydet, at kajkonstruktionen og bunden i havnebassinet er blevet dimensioneret til en høj bæreevne, der kræves, for eksempel når tunge vindmølle-elementer skal udskibes.

En svær begyndelse

Intet af det var besluttet, da Ulla Kiersgaard blev ansat tilbage i 2013, og det var en svær begyndelse at tage på messer for at skabe opmærksomhed omkring Bornholm og Rønne Havn som udskibningshavn for havmølleparker.

- Folk grinede ad os, da vi begyndte at komme på messerne. De sagde, det bliver aldrig til noget, fortæller, Ulla Kiersgaard.

Men her spiller hendes personlige egenskaber og en sund viljestyrke også ind.

- Jeg bliver bare ved, og nogle gange orkede folk ikke at høre på mine ideer mere, fortæller Ulla Kiersgaard.

Vi har sat hinanden stævne i Fredericia, hvor Ulla Kiersgaard nu arbejder som project controller hos Muehlhan Wind Service. Der er ingen tvivl om, hun er glad for sin stilling, men et nyt udviklingprojekt af en havn trækker.

- Jeg er klar til at flytte videre, men det skal kun være til et sted, hvor det giver værdi, fortæller Ulla Kiersgaard, der af samme grund har lejet et hus frem for at købe i Middelfart.

Netværk og erfaring

Tilbage i 2013 var der ikke det vilde at tilbyde for Rønne Havn, når Ulla Kiersgaard tog på messerne sammen med lokale erhvervsfolk fra Bornholm. Men hun kom med en maritim offshore baggrund, og det var en hjælp fra begyndelsen.

- Jeg kom med et kæmpe netværk, og jeg vidste, hvad der skulle til. Og der var frie hænder til udviklingen fra min chef, fortæller Ulla Kiersgaard om et velfungerende samarbejdet med Rønne Havns adm. direktør Thomas Bendtsen.

- Vi spurgte kunderne, hvad skal der til, hvis I skal bruge os. Mig bekendt er vi de eneste, der har gjort det på den måde. Det hjalp også, jeg i forvejen havde indblikket i dagligdagen på et installationsskib, fortæller hun.

Der skal blandt andet en velfungerende infrastruktur til med lufthavne, taxier, hoteller, og muligheden for reparationer. Her er der også krav til hurtigheden.

- Hvis et beslag bliver bestilt fredag eftermiddag, så nytter det ikke noget, der bliver sagt: Kom igen på mandag. Her var fx Sydhavnens Motorværksted på Rønne Havn virkelig god til at yde den hurtige service, så opgaven bliver læst straks, fortæller Ulla Kiersgaard.

Den vigtige tillid

Da Rønne Havn blev valgt af Siemens Gamesa som udskibningshavn for Kriegers Flak var Rønne Havn endnu ikke udbygget til opgaven.

- De lagde deres æg i en ubygget rede. Et tillidsbaseret forhold er enormt vigtigt. Vi holdt, hvad vi lovede, og gav status-rapporter under hele forløbet, forklarer Ulla Kiersgaard.

- Alt det arbejde som teamet og jeg har lavet har ført til, at Kriegers Flak, Baltic Eagle og Arcadis Ost blev vundet af Rønne Havn. Det er meget stort, at få tyske projekter til at blive udskibet fra en dansk havn frem for en tysk, fortæller Ulla Kiersgaard.

Det er heller ikke uden en portion stolthed, at hun kan kigge tilbage på arbejdet i Rønne Havn.

- Jeg elskede det job, jeg kan jo se, hvad det gjorde for lokalsamfundet på Bornholm, fortæller Ulle Kiersgaard.

Det virker som om, den næste store forretningsudvikling af en havn ikke kan være langt væk for hende.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter