Dansk Energi:
Kommende måneder bliver afgørende for dansk klimapolitik

Vi er meget langt fra klimalovens mål om at reducere CO2-udledningerne med 70 pct. i 2030, og derfor bliver de kommende måneder afgørende for dansk klimapolitik, påpeger Dansk Energi, der kommer med et nyt udspil til en grøn skattereform.
22. SEP 2020 9.20

I efteråret skal regeringen forhandle klimaaftaler på plads med transport- og landbrugssektoren, efter regeringen forhandlede aftaler på plads med henholdsvis energisektoren og industrien, hvor man fandt CO2-reduktioner for 3,4 mio. ton CO2

Det betyder dog, at regeringen mangler at redegøre for en nødvendig CO2-reduktioner på 17 mio. ton. 

Det kræver derfor markante klimatiltag, hvis Danmark skal finde de nødvendige CO2-besparelser, lyder det fra Dansk Energi. I et nyt udspil med anbefalinger til efterårets kliamforhandlinger, anbefaler Dansk Energi en langsigtede grøn skattereform. 

Skattereformen skal hjælpe med til at udfase fossile brændsler, fossile biler og dække statens provenu på ny med blandt andet øget CO2-beskatning og en omlægning af bilafgifter. 

– Den grønne skattereform skal understøtte, at forureneren tilskyndes til at vælge grønt og flytte beskatningen fra biler og energi til andre områder, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

– CO2-beskatning er godt til at guide energikundernes adfærd, men dårlig til at sikre statens løbende indtægter. For at den grønne skattereform kan være langsigtet og robust, skal den give svaret på, hvem der skal betale i takt med, at forureneren forsvinder, siger Lars Aagaard.

Et flertal i Folketinget blev enige om en klimaaftale med principbeslutning om en grøn skattereform med CO2-afgift tilbage i juni, men de endelige detaljer mangler. Der er derfor lagt op til svære forhandlinger i efteråret, som kommer til at være afgørende for klimaindsatsen. 

– Vi har travlt, og de kommende tre-fire måneder kan blive definerende for dansk klimapolitik: Øger vi, eller reducerer vi sandsynligheden for, at 70 procentmålet kommer inden for rækkevidde. Øger vi, eller reducerer vi investorernes tillid til, at vi mener 70 procentmålet alvorligt, siger Lars Aagaard.

esl

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter