Kommunerne får vetoret mod havvindmøller ved kysten
De danske kommuner har indtil nu haft muligheden for at indgive indsigelser i forbindelse med åben dør-projekter, hvor der altså ikke er tale om et statsligt mølleprojekt, men hvor en projektudvikler tager initiativet. Den indsigelsesret bliver nu forvandlet til en vetoret, efter at regeringen og et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en justering af åben dør-ordningen for VE-anlæg på havet.
Med den nye vetoret kan fremtidige projekter kun gennemføres med opbakning fra de berørte kommuner, som har kyst indenfor 15 km af projektet.
Aftaleparterne oplyser, at de præcise rammer for vetoretten fastlægges nærmere i implementeringen.
Justeringen kommer i forlængelse af energiaftalen fra 2018, hvor det blev fremlagt, at kommunerne skulle have større muligheder for indsigelser i forbindelse med havvindprojekter nær kysten for at sikre lokal opbakning.
Aftaleparterne forsøger med justeringen at skabe klarere rammer for ordningen, som blev etableret i 1999, og sikre øget transparens for borgere og projektopstillere.
Aftalekredsen fremhæver desuden de potentielle gevinster gennem repowering af eksisterende VE-anlæg, ved fx genanvendelse af fundamenter og eksisterende infrastruktur. Ved ansøgning af repowering af eksisterende anlæg under åben dør-ordningen vil kommunernes nye vetoret kun gælde, hvis der er behov for en ny forundersøgelse.
Justering møder kritik
Mens kommunerne får mere magt i opstillingen af VE-anlæg, er vindbranchen bekymret. Den nye justering møder hård kritik fra Wind Denmark, som mener, at aftalen bremser muligheden for en markedsdrevet udbygning af havvind.
- Konkret kan en lukning af ordningen for havvind langt fra kysten få konsekvenser for de danske PtX-projekter - annoncerede såvel som uannoncerede - der får behov for at kunne tilvejebringe store mængder støttefri grøn energi, siger Martin Risum Bøndergaard, politisk chef i Wind Denmark.
Wind Denmark har tidligere opfordret regeringen til at stoppe for planerne om at justere åben dør-ordningen. Wind Denmark mener, at det nu giver anledning til spørgsmål om, hvordan man vil sikre nok strøm til et kommende Power-to-X eventyr i Danmark, når kommunerne nu kan bremse private aktørers satsninger.
- Det er markedsaktørerne bag PtX-projekterne, der bedst ved hvor, hvornår og hvor meget grøn energi, de har brug for. Derfor var åben dør-ordningen en oplagt metode at benytte, når PtX frem mod 2030 skal udvikle sig til et nyt dansk erhvervs- og eksporteventyr.
esl