Lemvigs borgmester: Det er tid til, at vi bliver tilgodeset
Lemvigs borgmester Erik Flyvholm har planen klar til, når der kommer til at komme store mangler grøn strøm i land fra fremtidens offshore vindmøller.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Grøn kommune og kommende knudepunkt:
Lemvigs borgmester: Det er tid til, at vi bliver tilgodeset

Lemvig Kommune producerer allerede dobbelt så meget strøm, som der bliver brugt. Og kommunen står til at blive en stor energihub.
22. NOV 2022 15.40

LEMVIG: Det er faktisk en drømmesituation. Hvis der blev produceret lige så meget grøn strøm i andre kommuner som i Lemvig Kommune, så ville Danmarks nuværende energikrise se helt anderledes ud.

- Vi producerer dobbelt så meget grøn strøm her i kommunen, som vi kan bruge. Og det er endda inklusiv, hvad der bliver brugt i industrien, fortæller Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (V).

Budskabet er i særklasse og helt oppe i tidsånden.

- Vi er den kommune i Danmark, der producerer mest grøn strøm pr. indbygger og pr. kvadratkilometer, fortæller Erik Flyvholm.

Der er en grund til, at så mange vindmøllerne er endt i kommunen.

- Det er ikke tilfældigt, det er blevet sådan. Vi er en stor kommune på 500 km2, og der er mange store gårde med vindmøller. Så er der også en grund mere, det blæser rigtig meget. Det er også derfor, DTU har sit testcenter for vindmøller Høvsøre her. Det ligger lige ud til Vesterhavet, forklarer borgmesteren.

Ønske om vindforskning i Vestjylland

Erik Flyvholm har et ønske og en opfordring, som han nævner i al beskedenhed med et lunt smil og glimt i øjet, men det er nu alvorligt ment.

- Jeg synes, at forskningen skylder Vestjylland, at der bliver placeret et forskningcenter eller lignende her, siger han og begrunder hvorfor med et kort over de kommende aktiviter, der er på vej.

Det er infrastrukturen til den grønne energi, som de fleste mennesker ikke vil have i deres baghave eller endda i deres kommune.

- Vi har allerede to planlagte elkabler, der kommer til at komme i land i kommunen. Det er fra vindmølleparkerne Thor og Vesterhav Nord. Samtidig er der forslag om, at elkablet fra energiøen også skal komme i land.

Det betyder, at der kommer omformerstationer flere steder i kommunen. Til Vesterhav Nord kommer den til at ligge i Hygum, og samtidig er endnu en på omformerstation på vej tæt ved Høvsøre testcenter. Og der er flere planer for den grønne energi.

- Vi har allerede lagt arealer ud til PtX ved siden af transformerstationerne, for strømmen, der kommer i land her, skal jo bruges, og som jeg har fortalt, så har vi nok grøn strøm allerede, uddyber Erik Flyvholm.

Vindmøllerne, energiøen og nærhospitalet

Netop det, at så meget af den kommende energi-infrastruktur og vindmøllerne kommer til at ligge tæt på Lemvig Kommune, får Erik Flvyholm til at drage en sammenligning.

- Vi kommer til at have Vesterhav Nord seks til syv km udenfor kysten som kystnære havmøller. Samtidig kommer vi til at have energiøen i vores nærområde cirka 85 til 100 km fra kysten. Det svarer til afstanden til vores nærhospital i Gødstrup, der ligger i samme afstand, siger borgmesteren om en meget upopulær sygehusplacering, der på ingen måde er glemt i kommunen.

- Derfor siger jeg også, at der er andre, som skal lave de næste vindmøller på land, siger Erik Flyvholm.

Her taler borgmesteren selvfølgelig ikke om møllerne i testcenter Høvsøre. Han har også en vigtig pointe, der netop drejer sig om, at give noget tilbage til lokalbefolkningen.

- Det er nu en gang sådan, at hvis man selv er en del af, så er accepten større. Vi mangler jo ikke grøn strøm, så hvorfor skal vi have elkablerne her, hvis ikke strømmen skal bruges til PtX her, forklarer Erik Flyvholm.

Et af de udlagte områder til PtX er til Skovgaard Energy ved landsbyen Ramme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter