Lindø Port of Odense dropper "Lindø"
På Fyn siger de nu farvel til Lindø-navnet, og øens førende havn kommer fremover til at hedde Odense Havn og Odense Port som et led i en større, international satsning.
- Lindø-navnet er en stor og væsentlig del af vores historie, vores værdier og vores DNA. Det ændrer sig ikke, men Odense Havn er meget mere end det. Vi har brugt nogle år på at fusionere havnen og industriparken og bygge fundamentet til et moderne erhvervseventyr, siger adm. direktør for Odense Havn Carsten Aa i en pressemeddelelse.
Odense Havn købte i 2014 Lindø Industripark. Nu er Odense Havn klar til at føre havnen videre under det nye navn.
- Nu er vi klar til at træde endnu mere i karakter og justere vores profil til at være dét, vi i virkeligheden er - nemlig en moderne samarbejdspartner for virksomheder, der ønsker at flytte produkter og markeder, transportere varer og gods og ikke mindst skabe nye produktionsfaciliteter. Derfor ændrer vi navn til Odense Havn, siger Carsten Aa.
Danske havne i internationalt søgelys
Odense Port er langt fra ene om at have skiftet navn i de senere år. Flere og flere af de danske erhvervshavne har fået navne, der er lettere at sælge på engelsk.
- Det er faktisk noget vi generelt ser. De største havne i Danmark vil gerne have et internationalt navn. Jeg tror, at de skifter navn, fordi de vil ud at spille på det internationale marked. Og så skal man have et navn, der klinger på det internationale marked, fortæller direktør i Danske Havne Tine Kirk Pedersen til TV2 Fyn.
I udlandet står Odense stærkere end "Lindø", vurderer Tine Kirk Pedersen:
- Jeg tror, at det er det rigtige at gøre. Der er ikke så mange, der ved, hvor eller hvad Lindø er. Vi har et lidt kedelig ø, og derfor tænker jeg, at det er godt at have et internationalt navn, hvis man gerne vil vinde de internationale opgaver, siger hun.
Havn i medvind
Da Odense Havn købte Lindø Industripark, overtog Odense Havn et fundament skabt af Mærsk. Nu har havnen bygget ovenpå det fundament med nye logistikløsninger, samt produktion, lagring og udskibning af store komponenter indenfor blandt andet havvindmølleproduktion.
- Vi er en moderne havn, og vi er en værdifuld medspiller, hvis man flytter varer eller skal producere meget store produkter som eksempelvis fundamenter eller naceller til vindmøller. Det er vi, fordi vi fra starten har været det sted, hvor den grønne omstilling kunne få plads til at gro. Vi kan forstå og spille med på dét, det kræver for virksomhederne at kunne skabe de komponenter i den størrelse og med de faciliteter, de skal bruge. Og så har vi en forståelse for, at man hele tiden i vores branche skal være mindst ét skridt foran udviklingen, siger Carsten Aa.
En rapport fra Wind Europe understregede for nylig, at havnene spiller en overset, men central rolle i den grønne omstilling.
- Rapporten fra Wind Europe peger på, at der skal investeres i dybere sejlrender, udvidede havnearealer og dybere havnebassiner. Det er investeringer, vi allerede er i gang med. Samtidig ligger vi perfekt placeret mellem Østersøen, Nordsøen og Det Irske Hav, hvor rigtig mange af de store havvindmøller skal placeres, og det er helt afgørende i forbindelse med den grønne omstilling, hvor produkterne jo er ved at blive så store, at de slet ikke kan transporteres ad landevejen, siger Carsten Aa og tilføjer:
- Derfor er det vores forventning, at Odense Havn vil vækste markant, tiltrække endnu flere virksomheder og skabe endnu flere grønne arbejdspladser i de kommende år.
esl