LM Wind Power i spidsen for nyt konsortie for bæredygtige vinger
Vindmøller er i dag 85-90 pct. genanvendelige, men vindmøllernes vinger er stadig en udfordring for industrien, hvor de fleste vinger i dag ender på deponi.
Det skal LM Wind Power være med til at lave om på, når de bliver en del af et nyt konsortie, der med projektet ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch) skal udvikle bæredygtige vindmøllevinger, der ikke længere blot må ende på deponi.
Projektet har et budget på knap 120 mio. kr. og vil løbe over de næste 3,5 år, hvor man på tværs af branchen skal forsøge at udvikle vinger, der kan genbruges i en eller anden form.
- Som en nøglespiller i omstilling til billig og bæredygtig energi verden over, må vindindustrien arbejde aktivt på at udvikle nye materialer med højere output, længere levetid og som er muligt at genanvende, fortæller Torben K. Jacobsen, Senior Director Advanced Technology Systems hos LM Wind Power.
Med i korsortiet er desuden franske Arkema, der har udviklet Elium, der er termoplastisk harpiks, som skal bruges i projektet. Derudover er konsulentvirksomheden Canoe, den franske vindselskab Engie og Owens Corning, der er førende indenfor anvendelsen af glasfiber også med i projektet.
LM Wind Power står for at designe og producere vingerne ved at bruge Arkemas særlige harpiks, mens de resterende projektpartnere skal undersøge og optimere genanvedelsen af materialerne.
- Vi er meget spændte på at være en af partnerne på at udvikle helt genanvendelige vinger til fremtidens vindmøller og dermed vise vejen for en bæredygtig fremtid, siger Torben K. Jacobsen.
esl