North Sea Summit:
Lykke Friis: Aftalen i Esbjerg er et stærkt stykke politisk arbejde

Direktør for Tænketanken Europa og tidligere klima- og energiminister Lykke Friis roser det politiske håndværk for onsdagens North Sea Summit.
20. MAJ 2022 15.05

Direktør for Tænketanken Europa og tidligere klima- og energiminister Lykke Friis havde på Skivemødet store roser til onsdagens politiske aftale for Nordsøen. 

Esbjerg-erklæringen blev i onsdags underskrevet af statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo. Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, var med på pressemødet.

Det var lidt af en europæisk drøm, at sådan en aftale kunne komme i stand: 

- Jeg tænkte, drømmer jeg? siger Lykke Friis. 

- Det var fantastisk godt politisk håndværk, at man formår på samme dag, hvor Ursula von der Leyen står i Bruxelles og smækker en enorm aftale på bordet for, hvordan Europa kan blive uafhængig af russisk energi, og så fragte fire af de tungeste navne til havnen i Esbjerg og derefter skrive under på en fælles erklæring for Nordsøen, siger Lykke Friis.

Som tidligere minister og nuværende EU-ekspert om nogen ved, hvor stor aftalen er. Hun gør sig dog ikke nogen forestillinger om, at aftalen ikke kommer til at møde nogen udfordringer, når den skal føres ud i livet. 

- Selvfølgelig kommer der bump på vejen, og selvfølgelig mangler der lovgivning og det ene, andet og tredje, men det er stort at få plantet Esbjerg på alles nethinde, siger Lykke Friis. 

Unik mulighed for begge parter

Lykke Friis har i mange år været fast EU- og særligt Tysklandsekspert, og hun har da også fulgt tæt, hvordan onsdagens topmøde blev opfattet i Tyskland. 

- At man kan sidde og se tysk tv og se dem alle prøve at sige "Esbjerg", og at man kan se den tyske kansler stå og tale om Esbjerg i Den Tyske Forbundsdag – what more can you want? siger Lykke Friis, der tidligere selv har siddet i Vestas' bestyrelse, og tilføjer:

- Det er fantastiske muligheder for hele den danske energiklynge. 

Ifølge Lykke Friis er der da også en god grund til Ursula von der Leyen tog til Esbjerg samme dag, hvor hun lancerede EU's store RePower-initiativ: 

- Der er ikke meget ved at stå nede i Bruxelles og tale om, at Europa nu skal være uafhænigig af russisk energi og så videre. Det gider ingen at se på. Man skal ud og have nogle fede billeder og noget, der er konkret, siger Lykke Friis på Skivemødet. 

Det kunne man i Esbjerg, hvor vindmøllevinger og -komponenter stod i baggrunden på dagens pressmøde, mens vindmøllerne på Esbjerg Havn snurrede stille i baggrunden. 

- Det som Esbjerg symboliserede var, at man kan skabe en positiv fremtid med grøn energi i stedet for russisk – og der er sågar penge i det, siger Lykke Friis. 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter