Multimillionbeløb af fondsmidler til teknologiudvikler
Floating Power Plant ser potentiale i at blive en betroet aktør på det hastigt voksende PtX-marked

Offshore vind, bølge og brint:
Multimillionbeløb af fondsmidler til teknologiudvikler

Floating Power Plant har med afsæt i et EU innovationsfundsprojekt dokumenteret, at vedvarende energi af høj kvalitet kan produceres offshore.
14. FEB 2024 8.48

Floating Power Plant, som arbejder med grøn energiforsyning på svært tilgængelige områder offshore, har netop sikret sig betydelig støtte fra både EU's Innovationsfond og spanske myndigheder. Med multimillionbeløb i ryggen arbejder virksomheden nu på at realisere sit banebrydende projekt: En fuldskala platform, der kombinerer flydende havvind, bølgekraft og et avanceret brintanlæg. Dette unikke anlæg forventes at tage sin plads ud for Gran Canarias kyst i starten af 2027. Det skriver Energy Cluster Denmark i en pressemeddelelse.

De tildelte midler rettes mod Floating Power Plant A/S og deres spanske datterselskab, den danske teknologiudvikler med visioner om højkvalitets grøn energi til verdensomspændende udfordringer, på grund af virksomhedens innovative tilgang, der åbner døren for grønne muligheder, som hidtil har været uden for rækkevidde – blandt andet skabelsen af en pålidelig kilde til grøn energi offshore.

- Vi oplever en stor interesse fra områder, der traditionelt har stået over for udfordringer med at frigøre sig fra fossile brændstoffer. Sol og vind er naturlige aktører i et stort strømnet, men for områder uden pålidelig adgang til nettet, er sol og vind simpelthen for ustabile til, at grønne investeringer er en realitet. Her kan vores teknologi spille en afgørende rolle og hjælpe i områder, hvor der i dag udledes betydelige mængder CO2, siger Anders Køhler, der er direktør i Floating Power Plant.

Begyndte som et innovationsprojekt

Historien om Floating Power Plant blev accelereret via et innovationsprojekt O/G Decarb i regi af Energy Cluster Denmark. O/G Decarb havde til formål at reducere emissionerne fra olie- og gasproduktioner, hvor direkte elektrificering med strømkabel ikke var en mulighed. Her samarbejdede virksomheden med industriens største aktører om at afdække, hvordan olie- og gasanlæg kunne reducere CO2-udledningen fra produktionen ved at skifte til grøn energi – uden at stoppe produktionen på dage uden sol eller vind.

- Rammerne om vores idé og partnerskaber via Energy Cluster Denmark-projektet har været af stor betydning for vores udvikling. Den første omsætning kom sidste år, da en energivirksomhed ønskede at undersøge mulighederne for at elektrificere offshore faciliteter ved hjælp af netop denne teknologi, siger Anders Køhler.

Potentiale i brintmarkedet

Floating Power Plant er vokset i takt med den stigende opmærksomhed. Da projektet med Energy Cluster Denmark begyndte, bestod virksomheden af godt en håndfuld ansatte og er i dag vokset til 15 medarbejdere, og de leder efter flere fremtidige medarbejdere.

Tallene viser klart, at Floating Power Plant ikke kun er i vækst, men også er i fuld gang med at realisere visionen om en grønnere fremtid, f.eks. indenfor brint, hvor Floating Power Plant ser potentiale i at blive en betroet aktør på det hastigt voksende PtX-marked, hvor efterspørgslen på brint forventes at stige betydeligt i fremtiden.

- Faciliteter, der ikke er tilknyttet strømnettet, står normalt over for udfordringer med at opretholde en pålidelig strømforsyning, medmindre de anvender en generator, der kører på fossile brændstoffer. Floating Power Plant leverer grøn strøm ved at overproducere energi fra vind og i nogle cases også bølgekraft, som derefter kan gemmes som brint på platformen. Efter at vi har integreret brint ombord, har markedet virkelig erkendt, hvilket unikt tilbud vi har. Uanset om brinten bruges som batteri eller som produkt, ser vi en enorm interesse og en lovende fremtid for vores teknologi, siger Anders Køhler.

Energy Cluster Denmark: Et godt eksempel

- Innovationsprojektet har leveret et proof of concept og leveret reel innovation og nye løsninger. Partnerne i projektet har sammen demonstreret, at det er muligt at forsyne offshore olie- og gasplatforme med pålidelig, vedvarende energi. Samtidig har man understreget brints potentiale som vigtig lagringsmulighed og vist, at overskydende brint som landeksport kan give grønnere gas onshore, siger Glenda Napier, der er CEO i Energy Cluster Denmark og tilføjer:

- Når partnerskaber både leverer på den grønne omstilling og skaber nye arbejdspladser, så kan vi kun være tilfredse med resultatet.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter