Netværk: Danmark er førende indenfor grøn strøm
Udbygning er el-netværket er en væsentlig del af den grønne omstilling, som ikke må glemmes, lyder det fra REN21’s seneste rapport.
Foto: REN21

Netværk: Danmark er førende indenfor grøn strøm

Danmark topper listen over lande med størst andel af vedvarende energi i elnettet, men globale investeringer i energiinfrastruktur halter stadig, viser ny rapport fra REN21.
17. SEP 2024 10.10

Danmark står som global frontløber inden for grøn energi, ifølge en ny rapport fra REN21. I 2023 hentede Danmark hele 67 pct. af sin elektricitet fra variable fornybare energikilder som vind og sol, hvilket placerer landet i toppen blandt de 12 lande, der har integreret over 30 pct. fornybar energi i deres elnet. Det skriver REN21 i en pressemeddelelse.

- Grids er rygraden i vores elektricitetssystemer, men de går ofte ubemærket hen. Strategiske investeringer i netoptimering og udvidelse, regionale sammenkoblinger samt fleksibilitetsløsninger som efterspørgselsstyring og energilagring vil danne grundlaget for en robust, vedvarende energifremtid, siger Rana Adib, adm. direktør for REN21.

Med "grids" menes der til elektricitetsnet, som er de systemer af ledninger og transformatorer, der sikrer, at strøm kan flyde fra energikilder som sol og vind til forbrugerne.

Sammen med Portugal og Tyskland er Danmark blandt de lande, der har nået over 100 pct. maksimal daglig andel af vedvarende energikilder i deres elnet. Rapporten peger på, at Danmark er et eksempel på, hvordan et højt niveau af grøn energi kan integreres i et nationalt energisystem, men understreger også, at dette kun er muligt gennem omfattende investeringer og politisk vilje.

Lang vej endnu

REN21’s seneste rapport, *Renewables 2024 Global Status Report*, viser dog, at der på globalt plan stadig er betydelige udfordringer. Mens 30 pct. af verdens elektricitet nu kommer fra vedvarende energikilder, og sol og vind udgør 13 pct., er denne andel ikke tilstrækkelig til alene at skifte energisystemerne væk fra fossile brændstoffer. Store investeringer i net-infrastruktur, energilagring og systemfleksibilitet er nødvendige for at håndtere de svingninger, der opstår ved brugen af variable energikilder som sol og vind.

I 2023 nåede de globale investeringer i elnet 310 mia. USD (ca. 2.180 mia. kr.) – en stigning på 5 pct. – men det er stadig kun halvdelen af det nødvendige årlige beløb for at imødekomme fremtidens energibehov. Alligevel viser Danmark og andre lande som Litauen, at et energisystem baseret på 100 pct. vedvarende energi er muligt. I Litauen tegner vedvarende energi sig for 58 pct. af landets elektricitet, og flere andre lande følger tæt efter med høje niveauer af grøn strøm.

Rapporten påpeger, at 1,5 TW af fornybare energiprojekter ved udgangen af 2022 blev forsinket på grund af nettilslutningsproblemer. Samtidig oplevede flere regioner, at produktionen af vedvarende energi blev reduceret på grund af kapacitetsbegrænsninger i elnettet. Den stigende efterspørgsel efter elektricitet lægger yderligere pres på systemer, der i forvejen er belastede.

- Gennem politisk vilje, integreret tværsektoriel planlægning og øgede investeringer kan vi opnå en verden, der udelukkende drives af vedvarende energi, tilføjer Adib.

Selvom udvidelsen af produktionen af fornybar energi er afgørende, understreger rapporten, at dette alene ikke vil være tilstrækkeligt for at overgå til et fuldt vedvarende energisystem. Det kræver også omfattende forbedringer af transmission og distribution samt udvikling af lagringskapacitet. Sektorer som transport og opvarmning skal også integreres i energiplanlægningen for at skabe et mere robust og effektivt system.

Hvad er REN21?

REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) er et globalt netværk, der bringer aktører fra videnskab, regeringer, organisationer og industrien sammen for at fremme overgangen til vedvarende energi. Deres årlige *Global Status Reports* er en af de mest anerkendte kilder til information om udviklingen inden for vedvarende energi globalt. Rapporterne udarbejdes i samarbejde med eksperter og frivillige fra hele verden.

REN21 er finansieret gennem bidrag fra regeringer, internationale organisationer og fonde, såsom Den Internationale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA) og FN’s miljøprogram (UNEP). Denne brede finansieringskilde sikrer, at REN21 kan opretholde sin uafhængighed og neutralitet som en pålidelig informationsformidler inden for vedvarende energi.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter