Reportage:
Nordsøen: Ingen adgang uden sikkerhedskursus

Hos Maersk Training kommer sikkerheden helt ind under huden på kursisterne, så de er klar til i job i offshorebranchen. Vi følger elektrikeren Jan Hansen på vejen.
29. OKT 2021 10.30

Det blå spidsflag med den syvtakkede hvide stjerne vejer lystigt i den milde efterårsvind. Nej, vi er ikke på Esplanaden i København, vi er hos Maersk Training i Esbjerg. Der er livlig aktivitet allerede langt inden klokken otte.

- Godmorgen, hvilket kursus skal du på, lyder det igen og igen fra receptionisterne til strømmen af overvejende mænd, der kommer ind ad døren.

Offshore sikkerhedstræning foregår her i stor stil både til det maritime erhverv, olie-gas og vindmølleindustrien. Maersk Trainings Ib Auener tager imod, og instruktøren er i det bedste humør.

Vi har nemlig fået lov at være med, på den 48-årige elektriker Jan Hansens vej til et arbejde med genopbygningen af Tyra II. En del af forberedelserne til Jan Hansens nye arbejde hos Semco Maritime er et omfattende sikkerhedskursus. Teorien er allerede kommet på plads dagen forinden i det fire dage lange sikkerhedskursus såkaldte BOSIET, der står for Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training. Kurset er et krav for få lov at arbejde på Nordsøen.

Nu er det tid til praktiske øvelser, hvor søredning er første punkt på programmet denne dag. Kurset indeholder også helikoptertræning om nødlanding i vand, brandbekæmpelse og et gaskursus.

I undervisningslokalet mangler den sidste af det elleve mand store hold at komme til, inden Ib Auener kan give de sidste instruktioner til dagens øvelser. Jan Hansen sidder på første række, og der er tid til lidt ping pong af sjov mellem ham og instruktøren. Et sted i baggrunden lyder musikken: it’s just a little crush everytime we touch. Men der er ingen småforelskelser bare bare en hyggelig morgen.

Sidste mand ankommer og Ib Auener giver de sidste instruktioner, vi forlader undervisningsbygningen i retning af træningsfaciliterne med bassin.

Jan Hansen snupper en banan i en af de overdådige frugtskåle, der står til kursisterne.

- Han er en spassmager, siger Jan Hansen om instruktøren.

Safety first hos Maersk Training

Udenfor bygningen slår kursisterne pludselig et mærkeligt sving, da de følger Ib Auener.

- Det er noget, de gør her, fortæller Jan Hansen, for kursisterne følger nemlig en afmærkning i asfalten til fodgængere meget præcist.

Vi går nærmest i geledder af to og to med Ib Auener forrest som en tropfører, og jeg får et flashback til Livgarden, bortset fra at her er virkelig god stemning. Måske også fordi instruktøren er en mand i ægte garderhøjde.

Bagtroppen danner elektrikeren Jørgen Peter Dich, og selvom man ikke kan se det, så er han en både moden og erfaren herre.

- Jeg er 65 år, og jeg var faktisk med at opbygge det første Tyra-felt, fortæller Jørgen Peter Dich.

Kolonnen stopper, inden vi går ind i bygningen til trænings-bassinet, er der en række sikkerhedsinstruktioner, som skal forklares.

- Jeg synes, det er blevet for meget med al den sikkerhed. Det er blevet en hel forretning. Det største sikkerhedsmæssige fremskridt jeg har oplevet, var da vi begyndte at holde den ene hånd på gelænderet på trapperne. Du skulle lige vide, hvor mange der er kommet galt afsted, når de skulle hente to kopper kaffe. Makkeren skal jo også have en kop kaffe, siger Jørgen Peter Dich lunt, mens han løfter øjenbrynene.

Han har ikke noget arbejde endnu på Nordsøen, og der er da også visse krav, hvis det skal være.

- Jeg vil altså ikke trække kabler mere, det må de unge gøre. Jeg kunne forstille mig et supervisorjob. Det har jeg haft før, fortæller han.

Der er også en grund til anden grund til, at kablerne på Nordsøen måske ikke trækker så meget.

- Jeg har en ung kone. Hun er 52 år, såh . . , siger Jørgen Peter Dich nu med et endnu større smil.

Jørgen Peter Dich giver hurtigt sit mobilnummer, for han vil gerne fortælle mere.

Sikkerhedsstrømpen og synkronsvømning

Ankommet træningshallen med bassinet er det tid til omklædning. Da omklædningsrummet er småt, og man kommer tæt på hinanden, så kræver efterårssæsonen kraftigt stigende corona-tal mundbind.

Men de andre sikkerhedsinstruktioner er blevet modtaget helt uden en eneste kommentar, så lyder der et stille ”årh” fra en i flokket, da instruktøren kommer med en æske med mundbind.

- Det er for alles sikkerhed, siger Ib Auener.

Mens kursisterne går i gang med deres første omklædning til termo-fleece jumpsuit, følger jeg Ib Auener ind, hvor teamleder Sonnich Nielsen og Leif Olesen venter. De er begge sikkerhedsdykkere og klar til søredningsøvelserne.

Mens Ib Auener i hast klæder om til sin svømmedragt, forklarer han læringsfilosofien.

- Det skal være en god oplevelse, og man lærer bedre, når man har det sjovt, siger Ib Auener til mig.

Ja, der er noget helt andet end den læring, jeg engang har oplevet ved Livgarden, når jeg lige at sige.

- Nå, har du også været der, kommer det grinende fra Ib Auener.

Han har nemlig været befalingsmand i Forsvaret først i Livgarden, inden han var brandmand i tyve år.

Inde i hallen er hele holdet klar til at tage helikopter-overlevelsesdragterne på. Det er de dragter, alle skal have på, når de skal flyves med helikopter ud på Nordsøen. Det er ikke let, at få dragterne på. Det kræver en grundig forklaring fra instruktørerne, for det er en omklædning, der bliver hverdag, når kursisterne skal flyves på arbejde på Nordsøen.

Man skal nemlig lære at tage sådan en dragt på, og det kræver ligefrem pudder at få hænderne gennem gummimanchetterne i ærmerne på dragterne.

Sonnich Nielsen pudrer lige Jan Hansens manchetter med stor koncentration, så hænderne kan slippe igennem. Endelig er alle kommet i deres dragter og klar til at komme igennem en såkaldt sikkerhedstrømpe.

En sikkerhedstrømpe er designet til at kunne evakuere 140 mennesker fra en boreplatform i en højde af 40 til 50 meter ned i en rednings-rafter på havoverfladen. Det kunne være, hvis platformen bryder i brand og skal evakueres. Alle skal lære, hvordan grebene skal sidde til den værst tænkelige situation.

Men også hvordan man klarer sig uden rednings-raft skal læres. Alle kommer i vandet og lærer at svømme med en såret kollega og svømme i en slange, så et hold både bliver sammen, men også kan ses bedre fra luften. Det hjælper i en redningsituation, hvis uheldet skulle være ude.

Ib Auener, Sonnich Nielsen og Leif Olesen er alle i vandet med kursisterne. De tre kan på ingen måde stå på bunden af det knap fire meter dybe bassin, men det ser sådan ud.

Svømmende sikkerhedsundervisning er faktisk en performance. 

Se billedgalleriet fra søredningen-undervisningen hos Maersk Training i Esbjerg øverst.

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter