Norsk Offshore: Vi bliver dagligt ringet op af EU
Med emnet "forsyningssikkerhed i usikre tider" kunne Dansk Offshore nemt fylde sin konference for indbudte gæster.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Norsk Offshore: Vi bliver dagligt ringet op af EU

Cirka halvdelen af den norske olie og gas er allerede udvundet, men de sidste 50 pct. bliver sværere at udvinde end de første. Miljøhensyn vægtes nemlig højt i nabolandet.
5. DEC 2022 13.00

Man skulle tro, der er fest i Norge lige nu med tårnhøje olie- og gaspriser. Men head of public affairs Anders Høgalmen fra sammenslutningen af olie-gasvirksomheder i Norge kunne give et andet perspektiv på Dansk Offshores konference under navnet: 'Forsyningssikkerhed i usikre tider'.

- Vi er faktisk ikke glade for de høje priser, fordi vi ved, hvorfra de stammer, lød det ærligt fra Anders Høgalmen til konferencens moderator, journalisten Nynne Bjerre Christensen.

Konteksten har dog ændret sig til det positive fra en situation med corona, hvor der var rekordlave priser og forbrug af olie og gas.

- Norge har ikke nogen slutdato, og diskussionen er der slet ikke mere nu. Vi er så at sige gået fra zero til succes, fortæller Anders Høgalmen og uddyber:

- Vi bliver dagligt ringet op af EU, og vi har allerede øget vores produktion. Men nu er der ikke mere i rørene, end vi producerer.

Bedre med norsk

Diskussionen om man skal forsætte med at udvinde og bruge fossile brændstoffer forsætter dog uanset forsyningskrisen.

- Jeg kan kun sige, det er bedre at olien kommer fra os end fra andre. Allerede sammenlignet med USA så udvinder vi olien med et langt mindre CO2-aftryk, forklarer Høgalmen uden at berøre det ømtålelige emne om olie og gas fra ikke-demokratiske lande, der nu bliver diskuteret flittigt.

Men der er rigeligt med norsk olie og gas, som kan udvindes.

- Samlet set, så er der cirka 50 pct. olie og gas tilbage, men den sidste del er sværere at udvinde end den første. Der er også andre miljøhensyn, og der skal vi være meget forsigtige fx i Barentshavet, siger Anders Høgalmen.

Spørgsmålet om en mulig slutdato som Danmarks 2050-beslutning rumsterer dog stadig også i Norge.

- Vi har ingen slutdato – men vi har de strenge miljøkrav, som vi vil opfylde, slutter Anders Høgalmen.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter