Nu skal kommunernes bygninger med ind i den grønne omstilling
- Tre ud af fire bygninger i EU er ikke energieffektive, lyder det fra bestyrelsesformand for SYNERGI Bendt Bendtsen.
Foto: SYNERGI.

SYNERGI:
Nu skal kommunernes bygninger med ind i den grønne omstilling

5. FEB 2024 11.10

37.924.548 kr. Så meget kan Københavns Kommune hvert år spare ved at foretage de mest rentable energirenoveringer af kommunens bygningsmasse. Beløbet er derfor identisk med den fiktive check, medlemmer af borgerrepræsentationen i København i disse dage modtager med et personligt brev fra SYNERGI som led i en ny etape af vores Grønnere, Hurtigere-kampagne. Byrådsmedlemmerne i landets øvrige 97 kommuner får ligeledes et brev med relevante potentialer for lige netop deres kommune eller region. Samlet kan kommunerne spare godt 650 mio. kr. om året, viser tal fra rådgivningsvirksomheden NRGi. Det skriver Synergi i en pressemeddelelse.

Kampagnen lanceres i kølvandet på en dyr energikrise sidste vinter og nye EU-krav, der betyder, at CO2-udledningen og energiforbruget i bygninger skal sænkes markant. Der er derfor behov for, at politikere på alle niveauer bidrager til at få nedbragt det alt for høje energiforbrug i bygninger, mener SYNERGIs bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen.

- Danmark og EU er afhængige af energiimport og ekstremt sårbare over for et lavt udbud af energi. Det afslørede energikrisen med al tydelighed. Nu har vi også fået konkrete krav om energibesparelser fra EU at forholde os til, og derfor er det vigtigt, at vi kommer op i et helt nyt gear, hvad angår energieffektivitet og -renoveringer i bygninger. Derfor har vi holdt møder med borgmestre i hele landet og lancerer nu også en kampagne, der skal trække kommunernes bygninger med ind i den grønne omstilling på en klog og omkostningseffektiv måde, siger Bendt Bendtsen.

Trods et ambitiøst nationalt klimamål er der i dag ingen krav om at spare på energien hos kommunerne, der er Danmarks suverænt største bygningsejer. Men muligheden for at køre på klimafrihjul er snart slut. For 2023 bød på en række klimaaftaler i EU (Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet), der bl.a. medfører, at alle kommuner skal:

Spare 1,9 pct. af energiforbruget om året

Energirenovere 3 pct. af deres bygningsareal om året
De dårligste 16 pct. af bygningsmassen (boliger ikke omfattet) skal forbedre energistandarden inden 2030 og 26 pct. inden 2033. Det svarer i Danmark til, at de fleste F- og G-mærkede bygninger skal være forbedret i 2030.
Samtidig viste en analyse fra Transition for SYNERGI, at energikrisen i 2022-23 truede med at koste kommunerne 1,3 mia. kr. ekstra på energiregningen.

- De europæiske lande brugte samlet godt 5.000 mia. kr. på at afbøde konsekvenserne af energikrisen. En meget stor del af de penge kunne være sparet, hvis ikke vores bygninger var i så ringe energimæssig stand – tre ud af fire bygninger i EU er ikke energieffektive. Nogenlunde samme billede tegner sig i kommunernes bygningsmasse. Mange kommuner er godt i gang – andre har brug for mere viden, støtte og bedre finansieringsrammer for at gøre deres skoler, plejehjem, daginstitutioner mere energieffektive, billigere i drift og sundere at opholde sig i. Derfor håber jeg, at vores kampagne og de øvrige aktiviteter, vi har i støbeskeen, kan bidrage positivt til den grønne omstilling af de kommunale bygninger, siger Bendt Bendtsen.

SYNERGI præsenterer inden længe et udspil til grønnere og sundere offentlige bygninger.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter