Ny havne-CEO: Videre med den grønne omstilling sammen for og med lokalsamfundet
Lars Nordahl Lemvigh har overtaget direktørstolen i Rønne Havn, og han er forlængst flyttet til byen.
Foto: Rønne Havn

Ny havne-CEO: Videre med den grønne omstilling sammen for og med lokalsamfundet

Rønne Havns nye direktør Lars Nordahl Lemvigh er inde i sin anden måned som øverste chef for udskibsningshavnen for offshore vindmøller i Østersøen.
17. JUN 2022 12.25

Modeordet falder ikke en eneste gang, men der er ingen tvivl, ”ordentlighed” er vigtigt for Rønne Havns nye direktør Lars Nordahl Lemvigh. Mens andre prædiker det, så er det bare en naturlig del af værdisættet for esbjerggenseren, der faktisk har boet over det meste af Danmark, siden han forlod Esbjerg. Karrieresoldat, direktørjob i DSB, Trekantområdets Brandvæsen og senest Gældsstyrelsen har været stationerne med ledelsesansvar undervejs. Den 2. maj tiltrådte Lars Nordahl Lemvigh, og dagen forinden overtog flyttede han ind i et nykøbt byhus i Rønne.

- Jeg var ikke i tvivl om, jeg skulle have base her i Rønne. Så der gik kun halvanden uge, fra jeg så mit hus første gang, til jeg flyttede ind, fortæller Lars Nordahl Lemvigh.

Netop det at være tæt på arbejdsstedet har ikke kun praktisk årsager for den nye direktør.

- I Esbjerg er byen opstået omkring havnen efter krigen i 1864, og derfor er der en meget stor accept af havnen. Her i Rønne er der startet en ekstrem spændende rejse, der vel er uden lige i Danmark. Vi satser på offshore vind, krydstogsskibe og grønne brændstoffer. Derfor er det vigtigt, at vi har byen og samfundet her med på rejsen, når vi som med havneudvidelsen nu måske larmer under udbygningen, siger Lars Nordahl Lemvigh, der altså også selv er en del af lokalsamfundet.

Lige nu er en gammel losseplads ved at blive omdannet til havneareal, hvor tunge maskiner flytter rundt på jordmasserne.

- Den anden udbygningsfase er færdig til november, så vi er klar til at kunne udskibe vindmølleparkerne Baltic Eagle 2 og 3  i første kvartal 2023, fortæller direktøren.

Ny udbygning er nødvendig

Men det er slet ikke slut her, for det grønne vindeventyr er kun lige begyndt.

- Markedet har nogle behov, som vi skal opfylde. Nu er der lige besluttet en femdobling af havvinden, og det viser, vi har satset på det rigtige. Derfor er der behov for yderlig udvidelse, vi skal kunne køre to udskibningsprojekter på en gang eller et stort, for der kommer tryk. Det er havnekapaciteten slet ikke stor nok til, derfor skal vi udvide. Vi skal bare være med nu, og det er tidligere end forventet. Men som sagt så skal det være havnen og samfundet, der løfter opgaven i flok, slår Lars Nordahl Lemvigh fast.

Et andet forretningområde for havnen er krydstogsskibe, der har fået en hurtig og markant genopblomstring.

- Krydstogtområdet har stort set ligget stille under corona, nu er det på vej tilbage. Krigen i Ukraine har så gjort, at de mange skibe der tidlige har anløbet Skt. Petersborg, kommer til Bornholm i stedet. Vi forventer, at der kommer omkring 80 krydstogtsskibe i år, og det er noget hele øen får gavn af, fortæller Lars Nordahl Lemvigh, der minder om, at havnens traditionnelle færgetrafik, gods og bulkområdet ikke vil blive glemt undervejs.

God ledelse giver stærk organisation

Markedets krav om mere udvidelses stiller selvfølgelig krav til hele Rønne Havn, og det er havnen gearet til på alle niveaer.

- Vi har en god professionel bestyrelse, og det er nogle, som jeg kan spille bold op ad, siger Lars Nordahl Lemvigh, der foruden sin praktiske ledelseerfaring har en MBA fra CBS.

Netop ledelsen ser den nye direktør som et vigtigt værktøj til at sikre, at organisationens medarbejdere kan agere selvstændigt og sikkert i dagligdagen.

- Vi lever af at være en attraktiv organisation, og vores kunder skal opleve en god service både fra medarbejdere og mellemlederen, der tager den rigtige beslutning selv. Uden der skal tjekkes med mig, og det er også vigtigt for mig, så jeg kan fokusere på mine opgaver, fortæller Lars Nordahl Lemvigh.

Netop samspillet mellem at få driften til at køre gnidningsløst og samtidig skabe forandring er den entreprenørrolle, som har været kendetegnende for hele direktørens karriere.

- De fleste stillinger, som jeg har haft, har der været en forandring, som skulle skabes, fortæller Lars Nordahl Lemvigh, der er klar til at løse opgaven med at gøre Rønne Havn klar til udskibningen af offshore vindprojekter på Østersøen.

Fritiden og mentaliteten

Ingen ville skænke det en tanke, hvis der knap var tid til andet end arbejde på det niveau. Men sådan er det ikke for direktøren, der endda har taget tiden til en tørn som frivillig undervejs.

- Jeg har selv spillet ishockey, og jeg har været ishockeytræner mellem 2014 og 2019. Gennem ishockey lærer man de unge mennesker nogle gode værdier, som de kan bruge fremad i livet, for her skal de møde til tiden og have styr på deres udstyr. Det er en stor glæde at være med til at se deres udvikling undervejs. Det er også vigtigt for mig at have noget andet at tage mig til end arbejdet, fortæller Lars Nordahl Lemvigh, der blandt andet har trænet en af sine egne tre sønner og endda også har været fodboldtræner undervejs.

Selvom han selv ikke har haft tiden til arbejdet som træner siden 2019, så har frivilligheden en helt særlig status.

- Jeg har stor respekt for de tusindvis af frivillige, der hver dag arbejder uden nogen løn som trænere og giver noget tilbage til samfundet, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Selvom man aldrig ville kunne få ham til at indrømme, at han netop besidder den ordentlighed, som så mange andre hver dag påberåber sig.

- Mentaliteten på Bornholm og i Vestjylland er måske ret tæt på hinanden, siger Lars Nordahl Lemvigh, der stadigt siger, han kommer fra Esbjerg, hvor hans mor endnu bor.

Ordentligheden og samfundsindet er med sikkerhed ombord, når Rønne Havn stævner ud mod næste etappe i den grønne omstilling.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter