Ny rapport: Danmark skal gøre plads til test af 400 meter høje vindmøller
Danmark er på flere niveauer kendt som et foregangsland for vindenergi. Danmark er hjemsted for en række af verdens førende selskaber i industrien, har verdens første MW-vindmøller, verdens første havvindmøllepark og snart verdens første energiø.
Danmark er altså også kendt for at være et foregangsland, når det kommer til at udvikle vindenergien i dag, hvor testcentrene i Østerild i Thy og Høvsøre ved Lemvig spiller en vigtig rolle.
En ny rapport fra vindsektorens forskningspartnerskab Megavind viser dog, at hvis Danmark skal være i spidsen af udviklingen, kræver det at testrammerne opdateres.
Således anbefaler rapporten fra Megavind, at Danmark udvider antallet af testpladser fra de nuværende 16 til i alt 20 testpladser. Derudover skal der gøres plads til at teste vindmøller, der når helt nye højder. Helt konkret skal Danmark have plads til at teste vindmøller på op til 400 meter. I dag er det muligt at teste havvindmøller på op til 330 meter.
- Danmark er det land, som vindmøllefabrikanter i hele verden er orienteret mod, når det gælder udvikling af vindmøller. Hver gang, der gøres nye landvindinger i vindteknologi, er det stort set altid med udgangspunkt i Danmark. Det skal vi værne om, fordi vi er langt fra færdige med at udvikle fremtidens teknologi til at løse klimakrisen, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark og tilføjer:
- Samtidig vil en yderligere udbygning af testkapaciteten udgøre en unik vækstmulighed for dansk økonomi og beskæftigelse. Den danske vindsektor har gang på gang bevist, at det kan betale sig at satse på det store vækstpotentiale i vindenergi.
Behov for nyt testcenter
Det er dog ikke blot at tilføje fire nye testpladser i de nuværende testcentre i Østerild og Høvsøre. Nogle af de eksisterende pladser lever ikke længere op til de nuværende behov. Wind Denmark anbefaler i stedet at nedlægge to testpladser i Høvsøre for i stedet at anlægge et helt nyt testcenter med seks nye pladser.
- Et potentielt nyt testcenter betyder i princippet, at der ikke kommer til at være mange flere testmøller i det danske landskab. Derimod vil et nyt testcenter få en positiv effekt på hele samfundsøkonomien, fordi det både fremmer beskæftigelse, omsætning og eksport. Hertil ved vi, at testvindmøllerne i Østerild besøges af omkring 50.000 turister årligt, og at det dermed understøtter turismen i lokalområdet, siger Jan Hylleberg.
Wind Denmark ønsker derfor en dialog med regeringen om mulighederne for at etablere et nyt testcenter. De nationale testcentre hører til under Indenrigs- og Boligministeriet. Udpegelsen af et område foretages således af ministeriet og ikke den kommune, der skulle huse et muligt nyt testcenter.
Rapporten fra Megavind anbefaler derudover, at Danmark altid skal have testkapacitet til at kunne teste de største prototyper af vinger, ligesom der er behov en 33 kV, 66 kV eller endnu højere spændingsnetemulator til at teste elnettet, generator, konverter, transformer, styring m.m., samt behov for faciliteter til test og demonstration af nye vindmøllekoncepter i off-grid-løsninger.
esl