Nyt DTU-laboratorie skal accelerere grøn omstilling
DTU har åbnet Climate Challenge Laboratory, et 10.000 m² stort forskningscenter, der samler energi- og materialeforskere fra hele verden for at accelerere udviklingen af klimaløsninger. Her skal fysikere, kemikere, energiingeniører og mikrobiologer arbejde på tværs af discipliner for at skabe gennembrud i udviklingen af nye materialer til grøn energi. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.
- Med Climate Challenge Laboratory har DTU skabt et levende videnskabeligt univers, der kan rumme en betydelig forskningsindsats i nye materialer til PtX-teknologier. Der er et stort behov for nye effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer til bæredygtige processer, der kan høste, omdanne og lagre elektrisk energi fra vedvarende energikilder, siger Christine Nellemann, der er DTU’s dekan for bæredygtighed, talentudvikling og internationale strategiske samarbejder.
Forskningen i Climate Challenge Laboratory breder sig over en række fagområder lige fra teoretisk forskning i elektrokatalyse til forskning i nye energimaterialer, der kan anvendes i solceller eller elektrolyseceller, der udnytter elektricitet til at omdanne vandmolekyler til flydende brændstoffer som brint.
- Vi har ikke 20 år, vi har fem, så der skal helt nye metoder og samarbejdsformer i brug som dem, vi forsøger at skabe i Climate Challenge Laboratory og i Pioneercenteret, siger Tejs Vegge, som er professor på DTU.
Tejs Vegge står i spidsen for Pioneercenteret CAPeX, som er en af Danmarks største satsninger inden for materialeudvikling til PtX og et af flere centre og laboratorier, der samles i Climate Challenge Laboratory.
- I dag kan vi bruge kunstig intelligens til at se nye mønstre i data og til at lave lynhurtige modeller, der kan bruges til at foreslå materialesammensætninger, som rækker ud over de data, modellerne er bygget op af. Man har ikke tidligere haft hardwaren til at håndtere så store datamængder, og datakraft og modeller, der kan tænke ud af boksen. Det kan man nu, og det gør modellerne i stand til selv at foreslå helt nye materialer, siger han.
Climate Challenge Laboratory indvies onsdag den 20. november.
Fakta
CAPeX, Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery, er et samarbejde, der samler førende eksperter fra fem danske universiteter og tre internationale konsortier. Målet er at udvikle en ny Materiale-Accelerations-Platform (MAP), der skal gøre det muligt at udvikle materialer langt hurtigere end hidtil.
Materiale-Accelerations-Platformen (MAP) kombinerer computersimuleringer, eksperimenter og synteserobotter i et lukket kredsløb. Teknologien understøttes af kunstig intelligens, som kan identificere nye mønstre og optimere materialesammensætninger. Med MAP forventes det, at tempoet i udviklingen af nye materialer kan øges 5-10 gange.
Centeret er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet. CAPeX drives i samarbejde mellem DTU og Aalborg Universitet.
jel