Ørsted indgår aftale i USA og afværger truende konflikt med danske havnearbejdere
Arkivfoto af Block Island Wind Farm ved Rhode Island som Ørsted har udviklet.
Foto: AP Photo/Ted Shaffrey

Ørsted indgår aftale i USA og afværger truende konflikt med danske havnearbejdere

Efter en arbejdskamp, der har stået på i trekvart år, har det danske energiselskab indgået en aftale. Det vækker glæde hos 3F Transport og havnearbejderne i Esbjerg, der var klar til at stoppe udskibning til USA.
10. FEB 2024 10.43

Ørsted har indgåegt en lokalaftale med amerikanske havnearbejdere. Aftalen stopper dermed en arbejdskonflikt, der har stået på i godt trekvart år. Konflikten, der blev international, var godt på vej til at stoppe udskibningen af vindmøller til USA fra både Tyskland og Danmark.

Konflikten begyndte, da Ørsted i USA indgik en overenskomst med fagforeningen NABTU inden for byggeriet. Men havnearbejderne i havnebyen New London i staten Connecticut er organiseret i International Longshoremen's Association (ILA) – og de startede en arbejdskamp, der involverede både deres internationale hovedorganisation, International Transport Workers' Federation (ITF). 

Herfra gik det stærkt, da både 3F Transport, Dansk Metal, tyske ver.di og den australske Maritime Union of Australia (MOA) blev involveret. Inden aftalen der blev indgået torsdag truede konflikten med at blokere for udskibningen af vindmøller fra Europa til USA.

- Vi var blevet enige om sammen med ver.di, at vi ikke ville udskibe vindmøller fra Danmark og Tyskland til USA, fortæller formanden for havnearbejderne på Esbjerg Havn Brian Reichle, der har været i USA for at støtte i arbejdskampen.

- Jeg var til et ILA-møde, hvor jeg talte for 500-600 medlemmer. Bagefter stillede halvdelen sig i kø for at give mig hånden, fortæller Brian Reichle, der efter han kom hjem, har været i kontakt med Ørsted.

Tidligere havde han kun kontakt til stevedorefirmaerne samt Siemens Gamesa og Vestas, men nu har han direkte dialog med Ørsted i Danmark.

- Jeg har talt med Ørsted fire-fem gange, hvor jeg blev ringet op. Der var en god dialog, siger Brian Reichle, der er sikker på, at den indgåede aftale blev løst på grund af Ørsted's indblanding fra Danmark.

3F Transports lokalformand: Måske årets bedste nyhed

Hos havnearbejdernes fagforening i Esbjerg er der stor tilfredshed med aftalen i USA fra den lokale 3F Transports formand.

- Det er enestående, at Ørsted skriver under på lokalaftalen i går, og det er måske årets bedste nyhed. Det er godt for os i fagforeningen og for Ørsted, siger Jakob Lykke.

- Det er et billede på internationalt sammenhold blandt havnearbejderne i fagforeningerne gennem en langvarig arbejdskamp.

Og der havde været konsekvenser, hvis ikke der var blevet indgået en aftale.

- Hvis ikke der var skrevet under, så var der ingen Siemens Gamesa-møller, der var kommet fra Esbjerg til USA, siger han.

- Det er god stil af Ørsted. Nu skal vi have uddannet og omskolet havnearbejderne i USA, som vi har gjort i Esbjerg de sidste 15 år.

Også glæde hos Ørsted over aftalen

DOI.dk har modtaget følgende skriftlige udtalelse fra Ørsted om aftalen, der er blevet indgået i USA. Og der er ingen tvivl om, at det er en positiv aftale for energiselskabet.

"Vi er glade for, at International Union of Operating Engineers og International Longshoremen’s Association er nået til en aftale om arbejdsområderne på State Pier."

Det er nemlig noget, der giver gode lønninger til havnearbejderne, og så er det med til at sikre, det næste amerikanske projekt, for videre lyder det:

"Den vej, vi er på nu, kommer til at beskytte godt-betalte jobs til lokale fagforeninger, og den vil skabe klarhed om de faglige roller, som hver fagforening vil have i opførelsen af vores næste projekt, Revolution Wind.”

Revolution Wind er en havmøllepark på 704 MW, der skal forsynes staterne Connecticut og Rhode Island med grøn strøm fra 2025. Parken er ligeligt ejet fælles projekt mellem Ørsted og Eversource.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter