Politiet har haft 13 vidneafhøringer i Nord Stream-sagen
Sådan så det ud, da gasrørledningerne blev sprængt i nærheden af Bornholm i efteråret 2022.
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Politiet har haft 13 vidneafhøringer i Nord Stream-sagen

Den danske efterforskning af sprængningerne af Nord Stream-rørledningerne blev stoppet i februar.
10. APR 2024 11.51

Politiet har haft 13 vidneafhøringer i sagen om sprængningerne af Nord Stream-rørledningerne. Det skriver justitsminister Peter Hummelgaard (S) i et folketingssvar.

Det er Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, som har spurgt ministeren om antallet af afhøringer til sagen, hvor få detaljer ellers er sluppet ud til offentligheden.

- Københavns Politi har oplyst, at der er foretaget 13 vidneafhøringer i alt. Enkelte afhøringer blev i den indledende fase af efterforskningen foretaget af Bornholms Politi, mens de øvrige afhøringer er foretaget af Københavns Politi.

- Ingen personer er blevet afhørt med "sigtedes rettigheder", lyder det i svaret.

Om det er 13 forskellige personer, der har været afhørt, vides ikke. At personerne blev afhørt uden sigtedes rettigheder, indikerer, at ingen af personerne var mistænkt i sabotagesagen. Danske myndigheder har indstillet efterforskningen. Det kom frem i februar.

Konkret drejer sagen sig om, at der mandag 26. september 2022 om natten blev registreret en eksplosion ved Nord Stream 2 i Østersøen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm. Klokken 19.03 blev der registreret en eksplosion ved Nord Stream 1. Efterfølgende blev der fundet fire store huller i tre gasrør. På havoverfladen i Østersøen kunne man i flere dage se, hvordan bobler af gas nåede havoverfladen fra begge rørledninger.

Flere lande har siden eksplosionerne haft gang i efterforskninger af sagen. Nord Stream 1 og 2 er gasledninger i Østersøen, som skulle sende gas fra Rusland ud i Europa gennem Tyskland.

Den danske efterforskning blev indstillet, fordi der ikke er det fornødne grundlag for at forfølge en straffesag, lød det fra Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET). Myndigheder konstaterer ellers, at der er sket forsætlig sabotage.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter