Psykolog: Det begynder med mental sundhed
Psykolog og sikkerhedsekspert Tim Marsh gør arbejdspladsen bedre og mere sikker, for mentalt helbred er tiden trend.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Task Force Zero:
Psykolog: Det begynder med mental sundhed

God sikkerhedskultur er også at tale pænt til hinanden. Og det giver endda færre ulykker.
19. MAJ 2022 19.26

Toastmaster på årets Task Force Zero er psykologen Tim Marsh fra Wales. Han havde et klart budskab med til dagens tilhørere: Ord, betyder noget for mennesker, og det betyder også noget, hvordan budskabet kommer over disken. Udover psykolog er Tim Marsh også sikkerhedsekspert på guru-niveau med erfaring fra at have rådgivet og samarbejdet med mere end 500 firmaer.

- Lad mig give et eksempel. Hvis en leder I olieindustrien siger: ”Vi skal have lavet den her opgave på en sikker måde, men den skal være færdig på fredag.” Så er det i virkelighed den del efter ”men”, som vi lytter til og handler efter, siger Tim Marsh.

Han har også en måde at illustrere det på: Et billede af et par siddende ved et bord i en cafe midt i noget, der er helt klart et par, der er ved at gå fra hinanden.

- Den ene siger til den anden her. ”Jeg synes, du er virkelig sød, rar og empatisk, men du er ikke den rigtige for mig”. Se det vigtige budskab kommer efter det lille ”men”. Lad os nu bruge det med sikkeheden også, siger sikkerhedseksperten.

Måden en sætning er bygget op, har nemlig også her en betydning.

- Hvis lederen ændrer rækkefølgen til: ”Vi skal have lavet den her opgave inden på fredag, men det skal være på en sikker måde,” siger Tim Marsh.

Løft med det positive

Det er langt fra det eneste gode råd, som Tim Marsh har med. Negativ stemning er nemlig med til at skabe dårlig energi, der kan have følger.

- Hvis en medarbejder bliver udsat for intolerance, irritation, kritik, så frigiver det kortisol og adrenalin. Det er med til at øge sandsynligheden for, at vi begår fejl og kommer til skade, fortæller psykologen.

Derfor giver det god mening at få indarbejdet en anden kultur, der gør noget helt andet ved medarbejderen og os som mennesker.

- Når vi bliver udsat for humor, empati og engagement, så bliver der frigivet dopamin, oksytocin og endorfiner i kroppen, som er med til at gøre os gladere og endnu bedre til vores job, forklarer Tim Marsh.

Til slut har Tim Marsh også en lille opsang til alle, som måske mest gælder mennesker i de engelsktalende lande.

- Når du møder et mennesker, så spørg altid to gange, hvordan den du møder, har det. Tit kommer man jo næsten i fængsel, hvis man siger, man har det skidt. Derfor spørg altid to gange, for der er en grund til, at det hedder: ”Wellbeing, health & safety,” siger Tim Marsh.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter