PtX-anlæg til en mia. kr. næsten færdigt
Inden længe vil PtX-anlægget i Kassø i Aabenraa producere 42.000 ton E-metanol om året. Stedet er endnu en byggeplads, men det befinder sig i den afsluttende fase, hvor 120 mennesker arbejder nærmest på en mark i Sønderjylland. Arbejdet, der for alvor begyndte i maj 2023, tager nu sin endelige form.
Når anlægget til en mia. kroner er færdigt, vil der være lidt færre mennesker, der arbejder her.
- Det drejer sig om 30 fuldtidsstillinger og en række funktioner, der skal være døgnet rundt, forklarer projektleder Rene Alcaraz Frederiksen hos European Energy og viser kernen af brintproduktionen frem:
- Elektrolyseren her er fra Siemens Energy, og den koster 12 mio. euro. Vi følte på det tidspunkt, at Siemens Energy var de eneste, der kunne lave den.
I PtX-processen skal der bruges store mængder vand, men i forhold til landbrugets behov er det beskedent.
- Vi skal bruge 100.000 kubikmeter vand om året. Det lyder måske som meget, men til sammenligning bruger landbruget her i området 700.000 om året, fortæller Rene Alcaraz Frederiksen.
Et biprodukt ved PtX er ilt, og anlægget vil producere 96.000 ton om året. Den vil blive udledt, da det på nuværende tidspunkt ikke har været muligt at finde en sektorkoblingsanvendelse til ilten, såsom i dambrug eller lignende, der kan betale sig.
De 42.000 ton E-metanol vil forlade anlægget med lastbil.
- Lastbiler vil komme her og hente metanolen, som derefter vil blive kørt til Aabenraa Havn, hvor det skal udskibes, fortæller Rene Alcaraz Frederiksen om noget, der vil kræve omkring 800 lastbiler om året til strækningen på knap 15 km.
Men på sigt kan der være mulighed for en rørledning.
- For nu bruger vi lastbiler, da det er for små mængder til en rørledning endnu. Men der er kun seks til syv kilometer til Aabenraa Havn i luftlinje, så det er en mulighed i fremtiden, forklarer Rene Alcaraz Frederiksen.