Regeringen offentligører udspil til CCS-strategi
Regeringen har torsdag offentliggjort første del af den længeventede nationale strategi for CCS i Danmark, "Køreplan for CO2-lagring i Danmark". Regeringen påpeger, at udspillet er første del af en samlet strategi fro CO2-fangst og -lagring (CCS). Resten af udspillet vil blive præsenteret efter sommerferien, hvor regeringen også vil indkalde til politiske drøftelser og forhandlinger.
Udspillet kommer på baggrund af Energistyrelsens analysearbejde af hele CCS-værdikæden, mens GEUS har udført analyser af lagringsmulighederne.
Analyserne af de forskellige lagringsmuligheder på kort og lang sigt viser overordnet, at der frem mod 2025 er to muligheder for lagring af den CO2, der fanges i Danmark.
Enten kan CO2’en lagres i et udtjent olie- eller gasfelt i Nordsøen eller lagres i udlandet, fx ud for Bergen i Norge, hvor et CO2-lager er under forberedelse. Holland og Island arbejder også på lagringsprojekter, men er ikke så langt fremme som Norge.
Det vil ikke inden 2025 være muligt at etablere andre lagringsmuligheder i Danmark grundet forberedelsestiden. Det tager typisk seks-syv år fra igangsættelsen af de første undersøgelser til et operationsklart lagringsanlæg, før det kan sættes i drift.
Energistyrelsen har desuden regnet på mulighederne for at lagre CO2 henholdsvis på land, nær kysten, offshore i modne eller udtjente olig- og gasfelter, eller i Norge. Analyserne viser, at landbaserede lagre er de billigste uanset af transportløsningen. Men selvom offshore lagerløsningen er den dyreste løsning, har denne løsning en række fordele, særligt geologiske.
En køreplan i tre spor
Regeringen har lagt op til en køreplan, som altså er første del af en samlet strategi, som udmønter sig i tre spor.
Det første hovedspor handler om at skabe grundlaget for, at der sikkert og miljømæssigt forsvarligt kan lagres CO2 i nordsøen.
Det vil regeringen gennem en række initiativer, herunder at sætte gang i tildeling af tilladelser til storskala CO2-lagring. Regeringen vil samtidig sikre, at de nye tilladelser til CO2-lagring ikke samtidig bliver et middel til at få mere olie- og gas op fra Nordsøen. Regeringern vil desuden arbejde for at muliggøre lagring i alle de danske havområder.
Det andet spor i strategien handler om at skabe en forudsætninger for, at Danmark kan importere og ekspotere CO2. Det skal ske ved at fjerne en række regler samt at ændre havmiljøloven, hvilket regeringen vil fremsætte en forslag om til november.
Det tredje og sidste spor i strategien handler om modning af yderligere lagringsmuligheder i Danmark frem mod 2030. Regeringen ønsker blandt andet at 210 mio. kr. til GEUS's kortlægning af lagringsmuligheder i Danmark, ligesom at regeringen ønsker at undersøge, om GEUS's undergrundsdata kan frisættes.
Forhandlinger efter sommeren
Regeringens samlede køreplan for lagring af CO2 i Danmark indeholder samtidig en række allerede politisk aftalte initiativer, der har til formål at fremme udvikling af CO2-lagre i Danmark.
Det gælder blandt andet havplanen, som lige nu er i offentlig høring, hvor regeringen ønsker at udlægge størstedelen af det eksisterende olie- og gasområde i Nordsøen, samt et nyt område omkring Hanstholm, til CO2-lagring svarende til et areal på 18.454 km2, ligesom der allerede er afsat puljer til CCUS på klimaaftalen på energi og industri og i Nordsøaftalen fra december.
Regeringen vil efter sommerferien fremlægge resten af strategien for CCS og indkalde til politiske drøftelser og forhandlinger.
esl