Regeringen vil have flere robotter i danske virksomheder
Regeringen er klar med en ny digitaliseringsstrategi, der blandt andet skal udbrede brugen af robotter i virksomheder. Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) siger på et pressemøde, at små- og mellemstore virksomheder får mulighed for at låne en robot fremover. Robotterne skal blandt andet hjælpe virksomhederne med at indberette oplysninger.
- Der er en masse konkrete potentialer for digitaliseringen på erhvervsområdet på alle leder og kanter, siger hun.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) siger, at digitalisering er nøglen til at bevare forspringet på "vores styrkepositioner" og også på den grønne omstilling. Han uddyber, at robotterne blandt andet kan hjælpe med papirarbejde, som mennesker i dag håndterer.
- Mange af de initiativer, der er i strategien, vil være en hjælp for små- og mellemstore virksomheder. Det vil også hjælpe iværksættere med at realisere deres drømme, siger han.
Også klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard (M) understreger vigtigheden af digitalisering for den grønne omstilling.
- I Danmark har vi nogle meget ambitiøse klimamål, og vi skal bruge alle redskaber til at nå dem. Et af de redskaber er digitalisering. Bedre data er en forudsætning for en effektiv grøn omstilling, og med digitale løsninger kan vi bedre udnytte energi fra sol og vind og udfase fossile brændsler. Data er vigtig for energiplanlægning både i forsyningssektoren, i erhvervslivet og hjemme hos den enkelte forbruger med vaskemaskine eller elbil. Med et nyt forsyningsdigitaliseringsprogram vil vi sammen med branchen, forbrugerorganisationer og virksomheder styrke adgang og brug af data. For en stærk digitaliseringsstrategi er et vigtigt værktøj til at nå Danmarks klimamål, siger han.
25 initiativer
Den nye digitaliseringsstrategi har 25 initiativer, og der skal bruges 800 mio. kr. på den. Robotinitiativet afsættes der 24 mio. kr. til. Kunstig intelligens skal desuden udnyttes på en ansvarlig måde, påpeger Marie Bjerre, og den hastigt fremadstormende teknologi omtales også i strategien. Der afsættes 55 mio. kr. til en "strategisk indsats for kunstig intelligens".
Marie Bjerre uddyber, at der skal laves nogle "regulatoriske sandkasser" for at sikre, at teknologien bruges på en ansvarlig måde. Men hun bliver ikke konkret på, hvad den strategiske indsats helt præcist skal munde ud i.
En ekspertgruppe i ChatGPT skal desuden undersøge, hvordan snyd med kunstig intelligens kan forhindres på skoler og institutioner. Der er også afsat 100 mio. kr. fra forskningsreserven til forskning og udvikling af kunstig intelligens. Det dyreste punkt i strategien er, at teknologiforståelse skal være et valgfag i folkeskolen. Det afsættes der 160 mio. kr. til.
Hos Dansk Industri ser branchedirektør for DI Digital Camilla Ley Valentin potentiale i strategien. Men hun savner større fokus på kunstig intelligens:
- Strategien indeholder mange gode initiativer. Men kunstig intelligens er tidens absolut vigtigste tema, og jeg havde gerne set, at det fyldte mere i strategien og med mere ambitiøse initiativer, siger hun i en skriftlig kommentar og tilføjer, at det dog er godt med den strategiske indsats på kunstig intelligens.
/ritzau/