Wind Denmark:
Regeringsudkast til havstrategi kan spænde ben for endnu et stort vindprojekt
Regeringen har sat sig for at opdele havet til henholdvis natur, fiskeri og til energi og det ville med stor naturlighed skabe en vis utilfredshed mellem parterne. Lige nu kan det se ud til, at vindenergi bliver en af taberne i en kommende havstrategi.
Således har Wind Denmark i et høringssvar til miljøminister Lea Wermelin (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) udtrykt sin bekymring over, at havvind ser ud til at blive udelukket fra selv de mindre restriktive beskyttede områder og ikke bare de strengt beskyttede områder.
Det kan få stor betydning for eksempelvis Hofors Nordre Flint-projekt, som lige pludseligt er i farezonen. Det er dog ikke noget, som Hofor er blevet informeret om under påbegyndelse af udpegningsarbejdet eller under den afsluttende tekniske myndighedshøring, hvilket Wind Denmark finder særlig kritisabelt.
Hofor har ellers arbejdet i ti år på Nordre Flint, som skal opføres i Øresund mellem København og Malmø. Efter Hofors planer skulle vindmølleparken stå klar i 2025 med en effekt på 160 MW, men det kan nu blive til ingenting.
Wind Denmark frygter, at Nordre Flint-projektet kan ende med at lide samme skæbne og uskønne forløb som Omø Syd, der efter otte års arbejde blev overhalet indenom af regeringens naturprojekter uden at udviklerne European Energy blev informeret før meget sent i forløbet.
- Det er bydende nødvendigt, at der ikke kommer flere unødige benspænd for etablering af ny VE-kapacitet, hvis ikke vi skal mangle grøn strøm i 2030. Regeringens beslutning om en udelukkelse af havvind fra havstrategiområderne beror ikke kun på et yderst tvivlsomt grundlag. Det får også den uheldige konsekvens, at Nordre Flint også risikerer at skulle igennem samme uskønne proces som Omø Havvindmøllepark, der uden varsel pludselig blev stoppet fra den ene dag til den anden, siger Thomas Hwan Jensen, politisk chefkonsulent i Wind Denmark.
Opfordrer til pragmatik og sameksistens
Wind Denmark er helt enig i regeringens beslutning om, at havvind skal udelukkes i de strengt beskyttede havstrategiområder. Foreningen forstår dog ikke, hvorfor havvind også skal udelukkes i de mindre restriktive havstrategiområder.
- Det er klart, at havvind får en effekt i de havområder, hvor de opstilles. Det er dog væsentligt også at tage højde for, at der mangler videnskabelige belæg for, at havvindmøllers relativt lille fodaftryk på havbunden leder til en så signifikant negativ påvirkning, at en god miljøtilstand ikke længere er mulig, siger Thomas Hwan Jensen.
Ifølge Wind Denmark vil en mere case-baseret tilgang bl.a. betyde, at den teknologiske udvikling af havvindmølleparkers fundamenttyper ikke på forhånd dømmes ude. F.eks. udvikles der i dag på designs bestående af flydevind, hvor fodaftrykket på havbunden er yderst minimalt.
- Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at regeringen indtager en mere pragmatisk tilgang, hvor muligheden for at etablere havvind i de almindelige havstrategiområder sker med udgangspunkt i en faglig og konkret vurdering fra case til case, siger Thomas Hwan Jensen.
esl