Servicefirma: Derfor kan det betale sig at retrofitte ældre vindmøller
Bæredygtighed er mange ting, og hvis en vindmølle kan blive sat til at køre mange flere år, er det både godt for naturen og mølleejeren.
- Mange af de møller, som vi servicerer er 25 år gamle, og der er masser af gode leveår i dem endnu, siger ejer og adm. direktør af GNL Wind Service A/S Gert Nygaard Laursen, der også har et konkret bud på, hvor mange flere driftsår, det kan dreje sig om:
- Mange af de her møller kan blive 45 år.
Der vil altså kunne være helt op til 20 års drift at hente i møllerne fra slutningen af 1990’erne.
Kvaliteten, der blev lavet den gang var endda meget langtidsholdbar, men sådan vurderer Gert Nygaard Lauersen ikke nutidens møller.
- Dem, man laver i dag, bliver ikke mere end 30 år gamle, konkluderer han med en samlet erfaring på over 15 år i vindmølleservicebranchen. GNL Wind Service A/S med sine i alt 28 ansatte har lige fejret 10 års jubilæum. Inden det var direktøren servicetekniker hos Vestas i mere end fem år.
Der er også en god grund til, at vindmøller fra 1990’erne holder så meget bedre.
- De gamle møller er overdimensionerede, og de holder. Derfor er det en god ide at opgradere dem og få mere produktion ud af dem, forklarer Gert Nygaard Lauersen om noget af det arbejde, som hans firma laver. Det kan endda være store komponenter som vinger eller naceller.
Møller der er lavet fra 1990’erne er af forskellig størrelse, og der står mange af dem i Danmark.
- Der står cirka 2500 møller i Danmark stadigvæk i størrelsen 600-1000 kW, der er lavet i tidsrummet fra 1990’erne til omkring 2005, forklarer Gert Nygaard Laursen om noget af det, som hans firma beskæftiger sig med.