Servicehavnen er klar til mere
Jeppe Jensen kom tilbage til den maritime verden som havnefoged i Klintholm Havn, og han er i den grad glad for sin arbejdsplads, hvor vindbranchen og turister fungerer side om side. I baggrunden ses Vattenfalls og EnBWs servicecentre.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Klintholm Havn:
Servicehavnen er klar til mere

Klintholm Havn er gået fra fiskerihavn til servicehavn for Kriegers Flak og Baltic 2 – og den fungerer side om side med turisthavnen, der hvert år tiltrækker 10.000 lystsejlere.
6. MAJ 2024 10.47

Havnefoged Jeppe Jensen har kun haft sin stilling i tre måneder, men han har allerede en god føling med pulsen i Klintholm Havn på Møn. For ham var det på mange måder som at komme hjem, da han fik jobbet. Han har tidligere været kranfører og havneassistent i Vordingborg havn, før han vendte tilbage til den maritime verden.

- Det trak tilbage til det blå og maritime, fortæller Jeppe Jensen, der bor på Møn i byen Lindemark kun cirka 17 km væk. Havnefogeden kendte udmærket havnen, inden han tiltrådte, og de lokale kendte også ham, viste det sig.

- Da jeg startede her, var der en, der kom hen og sagde: ’Nå, så kom du endelig på arbejde,’ fortæller han med et smil om havnen, hvor alle snakker med hinanden.

Fra fisk til vind

Havnen har været igennem en omstilling fra fiskeri til at være servicehavn for både Danmarks største havmøllepark, Kriegers Flak, og den tyske park, Baltic 2.

- Klintholm Havn har været en relativ stor fiskerihavn, men det er den ikke mere. Fiskeriet er her ikke mere i den del af Østersøen, fortæller Jeppe Jensen om noget, de lokale skulle vænne sig til:

- Det har været et ømt punkt med vindområdet, fordi havnen ikke mere er en fiskerihavn. Men det er blevet godt nu.

Hvorfor forholdet er blevet godt, har han også en forklaring på:

- Det er fordi både Vattenfall og EnBW engagerer sig lokalt. Fx deltager de, når der er oprydningsdage og affaldsindsamling her på havnen, lyder det.

Samarbejdet med vindbranchen kører også særdeles godt.

- Vi har en rigtig god og åben dialog med Vattenfall og EnBW. Og det er vindbranchen, der er den helt store aktør her nu, forklarer havnefogeden.

Åben havn og nysgerrige turister

Klintholm Havn er dog også et populært turistmål, der hvert år tiltrækker mange lystsejlere.

- Turismen er også en stor del af havnen, og vi har 10.000 gæstesejlere igennem her hvert år. Vi er lidt en transithavn i syd- og nordgående retning. Det er tyskere, hollændere, svenskere og danskere. I går havde vi lige en englænder her, siger Jeppe Jensen, og slår en ting fast:

- Det fungerer godt med vind og turisme, fordi vi både har en turist- og en erhvervshavn. Turisterne synes, det er spændende med vind. Og vi har en åben havn, så folk kan komme over og se, hvad der foregår.

Nogle turister holder sig endda helt ajour med vindaktiviteterne.

- Det er jo nærmest fast rutefart, og der er nogle, der holder nøje øje med, hvornår bådene kommer hjem, fortæller han om CTV’erne, der sejler ud om morgenen og kommer hjem fra servicearbejdet om aftenen.

Hvis der skulle komme endnu en vindmøllepark, og muligheden for at blive servicehavn til endnu en park, så er det slet ikke umuligt.

- Vi er altid interesseret i at få mere arbejde ind og udvikle havnen. Vi kan godt presse en aktør mere ind i den nuværende størrelse, og vi har alle forhold til vind med havnedybde og det hele, lover Jeppe Jensen.

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter