Skagen Havn: Fra tradition til fremtidssikring
Havnedirektør Willy B. Hansen er glad for at boreriggen Noble Resilient, er flyttet til Skagen Havn fra Frederikshavn Havn. Det giver nemlig både direkte indtægter til havnen men også til byen i form af handel og overnatninger.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry, DOI.dk

Skagen Havn: Fra tradition til fremtidssikring

Fiskeri, maritim industri og krydstogsskibe er en fast del af Skagen Havns strategi. Udskibning af havvind er fravalgt, men det er en rolle som servicehavn for offshore vind i ikke.
20. MAR 2024 10.00

Mens der bliver berettet om fiskeriet som et hensynkenede forretningsben mange steder, så er det ikke sådan situationen på Skagen Havn.

- 56 pct. af alt fisk her i Danmark, bliver landet her i Skagen. Det ser fornuftigt ud, siger havnens adm. direktør Willy B. Hansen og indrømmer at ”fornuftigt” her faktisk betyder, det ser rigtigt godt ud.

Hvor de hvide fisk ofte bliver landet i Hanstholm, så er det en anden type fisk, der bliver landet i Skagen.

- Her er det pelagiske fisk, det vil sige stimefisk som sild. Men også tobis, brisling og blåhvilling der bliver lavet til fiskemel, forklarer direktøren om et fiskeri, der betyder både produktion af fiskemel, men fiskeindustrien fører mere med sig.

- Der er fiskere, der aktivt vælger Skagen til, ofte fordi deres skibe er bygget her på Karstensens Skibsværft. Fiskerne er tilknyttet her med kontorer og baser. Nu er der også svenskere, der flytter hertil, fordi de har opkøbt både skibe og både, fortæller Willy B. Hansen.

Maritim service

Netop at de store fiskerifartøjer kommer her betyder også, at der er den maritime serviceindstri.

- Her er service, infrastruktur og den serviceindustri, der gør, at alt kan ordnes hurtigt, forklarer Willy B. Hansen og uddyber konsekvenserne:

- Vi har gennem mange år arbejdet på at servicere de store skibe, og det koster at vedligeholde infrastrukturen til det.

Det tiltrækker også udenlandske skibe med fiskere på flere måder.

- Fiskerne fra Irland og Skotland søger tit til Skagen for at få serviceret deres både, når der er Skagen Festival. Og andre igen har boet her i byen i 30 år, fortæller havnedirektøren, der selv har haft sin stilling siden 2003.

De fravalgte forretningområder

Et forretningområder, der er enorm rift om blandt flere danske havne, er udskibning af havvind. Men det er ikke noget, som Skagen Havn kommer til at satse på.

- Vi har kigget på vind og vurderet, at det kan vi ikke på grund af nærheden til byen, fredninger og plads. Genindvinding er et område, vi også har fravalgt af samme grunde, og så passer det ikke sammen med fødevareindustri, siger Willy B. Hansen.

Men der er dog en mulighed indenfor vind, der ikke er fravalgt.

- Servicehavn for offshore vindparker både i Nordsøen og i Kattegat er derimod en mulighed, som vi kigger på, fortæller han.

Sidst har Skagen Havn også fået olie- og gasindustrien ind i havnen, for der var nemlig ledig kajplads til en borerig fra Noble. Riggen kom til Skagen, fordi her er plads til den direkte ved kajen.

- Nu ligger Noble Resilient, og det kan vi gøre på grund af de tre store udvidelser, som vi er kommet godt i mål med, fortæller direktøren, der beretter om en indtægtskilde, som man også mærker blandt overnatningssteder og butikkerne i Skagen, lyder det.

Et andet forretningområde der også dryppet på byen, begyndte for cirka et årti siden.

- Fra 2013 begyndte vi at investere i krydstogtskibe, og i dag udgør området 15-20 pct. af vores bruttoomsætning. Sidste år havde vi 170.000 krydstogtsgæster, og tallet forventes at stige til 200.000 indenfor de kommende tre år, siger Willy B. Hansen.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter