Skanderborg satser på VE og elbiler
Solceller som disse i Skanderborg Kommune vil der komme flere af i hele kommunen inden 2027.
Foto: Foto: Skanderborg Kommune

Skanderborg satser på VE og elbiler

7. FEB 2024 11.38

I sommeren 2023 vedtog Skanderborg byråd klimaplanen ”Fælles om et klima i balance – Klimaplan for Skanderborg Kommune 2023-2050”. Planen indeholder hele 68 konkrete tiltag, der skal begrænse udledningen af CO2. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
 
Nu har Klima-, Plan- og Miljøudvalget prioriteret finansieringen af tiltag frem mod 2027. 
 
- Vi har projekter for 36 mio. kr. frem mod 2030. Vi kan ikke søsætte alle på én gang. Derfor har vi nu prioriteret tiltag for i alt 17 mio. kr. og sætter gang i 56 tiltag over de næste fire år, siger SF-politikeren Claus Leick, der er formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.
 
Blandt de valgte tiltag er omstilling af de kommunale personbiler til el, eksempelvis de biler, hjemmeplejen benytter. Potentialet for flere solceller på kommunale ejendomme og parkeringsanlæg skal kortlægges, der skal etableres solceller ved erhvervsejendomme og udvalget ønsker i det hele taget at sætte fokus på at styrke planlægningen af den vedvarende energi i hele kommunen. 
 
- Desuden har vi prioriteret, at kommunen skal opkøbe 20 hektar jord til skovrejsning. Mere skov er ikke kun klimavenligt, men beskytter også vores grundvand og styrker biodiversiteten, fortæller Claus Leick. 

Samarbejde bringer klimaet i balance

Klimaplanen er udarbejdet i samarbejde med en lang række lokale virksomheder, lokalsamfund, landbruget og forsyningsselskaber. Derfor spænder tiltagene også bredt, fra fortsat udrulning af fælles varmeløsninger i landsbyer, til udtagning af de kulstofrige lavbundsjorde i landbruget. Den grønne omstilling af erhvervslivet spiller ligeledes en central rolle i de prioriterede tiltag. Her er fokus på at høste både økonomiske og klimamæssige gevinster ved energieffektiviseringer, og på at der bygges mere klimavenligt, når der bygges nyt. 
 
- Vi kan ikke komme i mål med klimaplanen alene. Vi er utrolig taknemmelige for det brede samarbejde på tværs af hele kommunen. Vi møder stor villighed for at forbedre klimaet. Nu skal vi fra plan til handling – og der får vi i høj grad brug for samarbejde og handlekraft fra borgere og erhvervslivet i kommunen, siger Claus Leick.  

Planen skal vurderes årligt

Klimaplanen bliver kigget efter i de politiske sømme en gang om året, så planen løbende bliver vurderet med mulighed for revidering – ikke mindst alt efter hvordan teknologien også udvikler sig på området. 
 
På listen over prioriteringer er der selvsagt tiltag, som får lov at vente til efter 2027 med at blive realiseret. Blandt dem er styrket kollektiv trafik ved åbningen af Stilling Station. 
 
- Vi ser realistisk på de forskellige mål og delmål, og har prioriteret ud fra, hvad der kan lade sig gøre frem mod 2027. Når nogle tiltag ikke er valgt til i denne omgang, betyder det ikke, at vi har droppet tiltaget, vi handler bare ikke på det i morgen. Eksemplet med Stilling Station handler fx om, at vi afventer statens arbejde på projektet, siger Claus Leick. 
 
De prioriterede tiltag fordeler sig på tværs af alle klimaplanens strategispor. Klimaplanen skal revideres senest i 2027.
 
Skanderborg Kommunes klimaplan er udarbejdet efter international standard og er godkendt af Concito og C40-netværket.  Ambitionen er gøre kommunen CO2-neutral og klimarobust i 2050. 
Klimaplanen er lavet for at modvirke klimaforandringer samt tilpasse os de klimaforandringer, der allerede er her og kommer flere af i fremtiden.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter