Svenske forskere påviser effekter for vandmiljøet ved havmøller

De svenske forskere kommer med en endelig konklusion i foråret 2024, og den skal indgå i beslutning om svensk havvind. Men noget kan der allerede konkluderes.
15. FEB 2024 9.14

Havsstrømme, saltholdighed og temperatur – både ved havoverfladen og ved havbunden – er noget af det, der påvirkes af havmølleparker. Derudover påvirkes havet langt uden for selve vindmølleparken, når vindmøllerne er i drift. Det viser de første resultater af en modelundersøgelse, som svenske SMHIs (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) oceanografiske forskere nu gennemfører på vegne af Hav- og Vandsmyndigheden. De endelige resultater forventes præsenteres i foråret 2024 og vil være en del af grundlaget for de svenske havplaner. Det skriver SMHI.

– Vores første modelresultater viser, at vindmølleparker til havs har en stor skala påvirkning på havet, og at virkningerne spreder sig langt ud over parkernes ydre grænser, siger Lars Arneborg, der chef for den oceanografiske forskning ved SMHI, og fortsætter:

– Vinden bag vindmølleparkerne aftager, og vi ser, at dette påvirker strømninger og lagdeling i havets overfladelag. Det påvirker igen næringsstoffer og algeblomstringer i overfladelaget, hvilket derefter har konsekvenser for hele det marine økosystem samt iltforholdene i dybhavet.

I Sverige har man tidligere anset påvirkningen af havvindparker som værende lokale lige omkring mølleparken, men nu kan man påvise effekter, "der strækker sig langt udover ud over vindmølleparkens område." Vindmøllerne trækker energi ud af vinden, og det betyder ifølge forskerne, at vinden falder i styrke i mellem fem og 15 pct. op til 30 km bag mølleparkerne.

– Det er stadig uvist, hvor stor den samlede effekt af en storskala vindkraftudbygning bliver, samt om dette kan have en betydelig indvirkning på fx iltmangel, algeblomstringer og økosystemer i Østersøen. Før en sådan udbygning af vindkraften finder sted i Østersøen og Østersøens udmundingsområde, er det nødvendigt at undersøge virkningerne af planlagt vindkraft, ikke kun for svenske farvande, men for hele området, lyder det fra Lars Arneborg.

Den svenske undersøgelse udkommer til foråret. Myndigheder, kommuner og regioner skal bruge den, når beslutninger om blandt andet havmølleparker skal tages. Undersøgelsen kommer ikke til belyse, hvordan dyr og planter påvirkes af havmølleparkerne.

De foreløbige resultater fra forskerne kan læses her

jel

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter