Sverige kombinerer naturbeskyttelse og havvind på Kriegers Flak

Den danske regering er klar til at stække vingerne til Omø Syd for at omlægge området til et Natura 2000-område. I Sverige er man dog klar til at gøre plads til både biodiversitet og havvind.
26. APR 2021 14.00

European Energy har arbejdet med opførelsen af Omø Syd siden 2012. Derfor kom det som noget af en overraskelse, da det kom frem, at EU-Kommissionen tilbage i 2016 havde meddelt den danske regering, at de forsømte deres forpligtigelser i forhold til beskyttelse af fugle, og det derfor var nødvendigt med at udpege flere Natura 2000-områder til at beskytte fugle. 

Et af de områder er sydvest for Sjælland og netop det område, som European Energy havde valgt til en kommende havvindmøllepark. De planer blev dog sat på pause af Miljøministeriet, som nu har sendt området i høring til naturbeskyttelsesområde. 

Omø Syd er derfor et af mange eksempler, hvor hensynet til biodiversitet og vindenergi rammer sammen. WindDenmark har desuden været kritiske overfor regeringens udspil til en havplan, hvor man har forsøgt at fordele de danske havområder mellem de forskellige interesser. 

– Danmark er et smørhul for havvind, som kan producere masser af grøn strøm til Europas klimaambitioner – til gavn for dansk vækst og beskæftigelse. Det kræver, at flere arealer afsættes til havvindmøller. Derfor bliver vi nødt til at tage et opgør med silotænkning og finde på måder, hvor vindmøller på havet kan stilles op i sameksistens med dyr og planter, sagde branchechef for vedvarende energi Kristine Grunnet, Dansk Energi i forbindelse med havplanen. 

Sverige viser vejen på Kriegers Flak

Nu har Sverige dog vist, at det er muligt, at havvind og hensyn til biodiversitet kan eksistere sammen, da man har givet en tilladelse til at opføre vindmøller i den svenske sektor af Kriegers Flak, som ellers er udpeget som et Natura 2000-område. 

- Beslutningen viser, at det er muligt at finde måder, hvor miljømæssige hensyn og vindenergi kan sameksistere. Samtidig tager vi et længeventet skridt mod mere vedvarende energiproduktion i Region Skåne, siger Johnny Ståhlberg, projektleder hos Vattenfall, der skal opføre vindmølleparken. 

For at tage så meget hensyn som muligt, vil vindmøllerne blive placeret i passende afstand til sårbare dyrearter i området, ligesom Vattenfall har gennemført en række undersøgelser for, hvilken betydning vindmølleparken kan få for det lokale dyreliv.

Den svenske Kriegers Flak-vindmøllepark har en potentiel kapacitet på 640 MW.

Den danske Kriegers Flak kommer til at få en kapacitet på 604 MW og er under installation og forventes færdiggjort i år. På den tyske side af Kriegers Flak er de to tyske havvindmølleparker Baltic 1 og 2. Den danske Kriegers Flak og Batic 1 og 2 blev sidste år koblet sammen gennem Krigers Flak Combined Grid Solution, hvilket er første gang, at to landes elnet er koblet sammen gennem to havvindmølleparker. 

esl

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter