Torben Möger: Klimakrisen kræver industriel omstilling
PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen er klar til at investere i endnu en energi med produktion af grøn brint på Doggerbanke.
Foto: Ursula Bach/ PensionDanmark

Torben Möger: Klimakrisen kræver industriel omstilling

Krigen i Ukraine har sat ekstra skub i den grønne omstilling, og det har betydet øgede investeringer, men også krav til afkastet. PensionDanmarks direktør kræver nu en industriel omstilling målrettet til klimakampen.
21. SEP 2022 12.42

Selv på en tåget gråvejrsdag skinner lyset ind fra Øresund på Torben Möger Pedersens kontor Den adm. direktør for PensionDanmark leder pensionsselskabet, der blev skabt af en række fagforeninger tilbage i 1987. Målet er stadig den dag i dag at sikre det bedste afkast til pensionkunderne. Men i en tid med grøn omstilling og øget fokus på bæredygtighed, så drejer det sig ikke mere alene om, hvad der sikrer det bedste afkast. Det drejer sig også om, at investeringen er finansiel bæredygtige også for miljøet.

Pensionsselskabet har allerede i en lang årrække fokuseret på grønne investeringer som vindmølleparker både onshore og offshore foruden solcelleanlæg. PensionDanmark er dog altid på udkig efter nye investeringsmuligheder. Den kommende energiø i Nordsøen er en investeringsmulighed, der lever op kravene for fremtidens grønne investering.

Derfor er PensionDanmark en del af et konsortium, der har foreslået at finansiere og drive energiøen i Nordsøen sammen med pensionsselskabet PFA, energiselskabet Andel og Copenhagen Infrastructure Partners. Sidst er Shell og Nykredit kommet til gruppen.

Grønne fremtid styrket af krigen

PensionDanmarks grund til at investere i energiøen er visionær, for den skal være fremtidens grønne energiknudepunkt for vindmøllerne på Nordsøen. Hele anlægsprojektet kommer til at koste i omegnen af 300 mia. kr, mens selve energiøen kommer til at koste omkring 10 mia. kr. I første fase kommer tre GW grøn energi til at blive kanaliseret gennem øen med muligheden for at skalere op til ti GW.

Det var sådan, planen så ud, inden Ruslands invasion af Ukraine. Krigen åbnede for et nyt ukendt kapitel af europæisk historie, og der er ganske enkelt et før og efter den 24. februar 2022.

Krigen har i den grad også været et wake-up call til Europa, der har gjort sin energiforsyning afhængig af russisk gas. En måde at bryde med afhængigheden af Rusland kom på bordet, da statslederne fra Tyskland, Holland, Belgien og Danmark underskrev the Esbjerg Declaration. Med underskrifterne blev vindambitionerne hævet til et helt nyt niveau. Det betyder også, at det ikke er nok med en energiø mere.

- Hele den grønne agenda har fået et nyt tempo, og vi kan være meget optimistiske, selvom om den tragiske krig er årsagen. Nu bliver Nordsøen et grønt kraftværk med 35 GW alene i den danske del, fortæller Torben Möger Pedersen.

Samlet er der planlagt 150 GW vindmøller i Nordsøen, og det giver helt nye muligheder for konsortiet, der har fået navnet VindØ. 

- Det er en ekstrem høj ambition. Vi får brug for helt op til otte energiøer, siger Torben Möger Pedersen.

Udviklingen har også betydet, at kravet til afkastet af investeringer er blevet øget. Torben Möger Pedersen har tidligere sagt, at årlige afkast på investeringen i energiøen er en smule lavere end udlejning af kontorejendomme i København. Det er ellers noget af det bedste at investere i med et afkast i omegnen af syv til otte pct.

Men krigen i Ukraine har også allerede haft en betydning for afkastkravet til energiøen. Det er nemlig blevet højere siden invasionen, for det er blevet en bedre forretning at investere i grøn energi. 

- Afkastkravet er steget, siden krigen brød ud. Vi er nu tætte på afkastkravet for kontorbygninger her i København, fortæller Torben Möger Pedersen og tilføjer:

- Vi er forpligtet til at få det højeste afkast, men selvfølgelig putter vi ikke alle æg i en kurv. Vi skal lave langsigtede bæredygtige investeringer for den næste generation og deres pensioner. 

Grønne investeringer er blevet mainstream

I dag virker investeringer i offshore vind ikke som nogen mærkelig investering, men sådan var det ikke bare for et årti siden.

- Vi lavede vores første offshore vindmøllepark Nysted sammen med Dong Energy (nu Ørsted) i 2010. Det er gået fra at være nyt land til at være mainstream at investere i offshore vind, fortæller Torben Möger Pedersen.

Nogle af de mennesker, der var med til at planlægge opførelsen af Nysted i 2010, er i dag involveret i den kommende energiø for Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der er en del af konsortiet.

Torben Möger Pedersen levner ingen tvivl om, at energiøen er en kæmpe mulighed for Danmark, men det er en mulighed der kræver handling nu. Derfor er der behov for en hurtig lovgivningsproces.

- Vi har store muligheder for offshore vindmølleparker i Danmark, hvis vi handler hurtigt, så er det meget at vinde. Esbjerg kan blive det nye Stavanger, slår Torben Möger Pedersen fast.

Selvom Danmark planlægger sin først energiø, så kommer Belgien til at overhale Danmark, for landet har allerede gennemført lovgivningen til en energiø, der har byggestart i 2023.

- Vi skal huske på, at det er en nation uden offshore erfaring, bemærker Torben Möger Pedersen.

Et godt grønt tilbud

Mens den energiø, der nu er under planlægning, kræver en offentlig investering i Danmark, så har VindØ Konsortiet et tilbud, der måske kunne være fristenden for den danske stat.

- Vi har forslået endnu en energiø. Det ville være helt risikofrit for den danske stat med en model, der ikke kræver offentlige penge, og der en overskudsdeling til den danske stat, forklarer Torben Möger Pedersen.

Han forestiller sig konkret i brintø på Doggerbanke, der kan producere grøn brændstof til hele Europa. Engagementet i PtX stopper slet ikke der for PensionDenmark, for PtX-eventyret er allerede globalt.

- Vi har en ambition om at skabe PtX-værker i hele verden sammen med partnere. Der er allerede planlagt PtX-projekter med strøm fra vind- og solenergi i Spanien, Marokko, Chile, Oman, Australien foruden Danmark, siger Torben Möger Pedersen.

Projekterne har formålet at forsyne den internationale skibsfart med grøn brændstof og ammoniak til grøn kunstgødning.

- Vi kommer til at rykke hurtigt med de projekter, når PtX bliver storskala, fortæller Torben Möger Pedersen.

Klimakampen kræver industriel omstilling

Det er ikke mere nok med politiske ambitioner og skåltaler. Det er tid til, at regeringen investerer massivt fx i det danske elnet. Nettet skal nemlig være klar til at aftage de store mængder grøn strøm fra Nordsøen.

- Regeringen ved godt, hvad der er behov for både net-tariffer og udbygning af infrastrukturen til el. Jeg er overbevist om, at de vil handle, siger Torben Möger Pedersen.

Selvom en opgradering af elnettet er en kæmpe opgave, der kommer til at skulle ske på en kort periode, er pensionsdirektøren dog sikker på, at opgaven kan løses, og han drager en historisk sammenligning.

- I år 1900 foregik al trafik på hesteryg, men på kun 30 år havde bilerne helt overtaget, forklarer Möger Pedersen.

Byen Esbjerg har også været gennem en udvikling, selvom den har været knap så dramatisk. Nu er byen ved at udvikle sig til centrum for den grønne omstilling. Også her er der en historisk sammenligning.

- Esbjerg er fantastisk. Byen overtog rollen som havneby for hele regionen efter Danmark mistede Altona i 1864. Først blomstrede fiskeindustrien, og senere kom olieindustrien til i 1980’erne. Nu kommer den grønne omstilling til at betyde en ny industri kommer til byen, og Esbjerg er klar igen, lyder det fra ham.

Mens Ruslands krig i Ukraine har samlet Europa om flere grønne investeringer, så håber Torben Möger på en lignende respons på klimakrisen. 

- Klimakrisen er en global krig, og vi bliver nødt til at reagere, som USA gjorde efter angrebet på Pearl Harbour. Hele den amerikanske nation konverterede sin industri til at producere krigsmateriel på kun et halvt år. Vi bliver nødt til at reagere på klimakrisen på samme måde, forklarer Torben Möger Pedersen

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter