Total trækker ansøgning til ottende udbudsrunde i Nordsøen
Total har meddelt, at de trækker deres ansøgning til den ottende udbudsrunde i Nordsøen. Dermed er der to ansøgere tilbage.
Det får nu regeringen til at indkalde partierne bag Nordsøaftalen til forhandlinger om fremtiden for olie- og gasudvinding i Nordsøen. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Efter Totals beslutning om at trække sin ansøgning, er der nu rejst betydelig tvivl om, hvorvidt den ottende udbudsrunde vil kunne gennemføres, oplyser ministeriet.
Forhandlingerne vil ske efter efterårsferien. Her ønsker regeringen at sikre et bredt flertal om de fremtidige rammevilkår for investeringerne i Nordsøen og eksisterede aktiviteter og tilladelser.
Regeringen vil lægge stor vægt på at sikre gode og stabile rammer for den resterende udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen, herunder de eksisterende arbejdspladser og investeringer, samtidig med at der tages hensyn til regeringens og Folketingets klimamål for Danmark.
Et vink med en vognstand
Det er den daværende regering bestående af Venstre, LA, og Konservative sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF, der står bag Nordsøaftalen fra 2017.
Siden har støttepartierne til den nuværende S-regering opfordret Klimaminsiter Dan Jørgensen (S) til at aflyse den ottende udbudsrunde. Det samme har Klimarådet.
Dan Jørgensen har dog indtil nu afvist at tage stilling til, hvorvidt man bør igangsætte eller aflyse den ottende udbudsrunde i Nordsøen.
Men Totals beslutning om ikke at ville investere yderligere i Nordsøen, bør få regeringen til at aflyse den ottende udbudsrunde, mener SF's klima og energiordfører Signe Munk.
- Det er et kæmpe vink med en vognstang til regeringen om, at investeringen er for usikker, og at ny oliejagt i Nordsøen skal stoppe nu, siger Signe Munk.
Coronakrisen har fået flere af de store olieselskaber til at revurdere prisen på olie i fremtiden, hvilket kan være med til at mindske det økonomiske incitament for selskaberne til at søge om nye licenser i Nordsøen.
- Regeringen må indse, at olieeventyret i Nordsøen er slut. Det er både økonomisk risikabelt, klimabelastende og bagudskuende. Det næste erhvervseventyr skal være grønt, og det kræver, at vi investerer i nye grønne løsninger i stedet for at hive mere sort olie op af Nordsøen, siger Signe Munk.
Totals licens i Nordsøen udløber i 2046. Den ottende udbudsrunde gælder frem til 2055.