Trekantsborgmester er glad for brintplaner

Udsigterne til en brintrørsforbindelse mellem Esbjerg og Fredericia lever og ser gode ud. Det vækker glæde i Trekantsområdet.
9. OKT 2024 12.58

Regeringen og klimaminister Lars Aagaard (M) har i dag nikket til, at Energinet kan arbejde videre med en endelig investeringsbeslutning mod den fremtidige brintinfrastruktur.

Energinet arbejder dermed også videre med den rørføringsmodel, som bliver kaldt "det nedre T", fordi linjeføringen fra Tyskland til Vejen og derfra videre ud til Esbjerg og Fredericia på et landkort danner form som et T i det sydjyske område. Det skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse.

- Det nedre T er for Trekantområdet Danmark en helt afgørende forudsætning for, at der bliver skabt en grøn løsning, at vi styrker forsyningssikkerheden, skaber nye arbejdspladser og grønne løsninger i og for hele landet.

- Det bliver en stor klimamæssig gevinst for Danmark, når der er etableret en brintrørføring fra Tyskland op gennem Danmark. Men hvis vi skal opnå de fulde grønne gevinster af brintrørføringen, er det afgørende, at rørføringen går igennem de områder i landet, hvor potentialet er størst og teknologierne klar til at udnytte det. Derfor er det positivt for kommunerne i Trekantområdet, at muligheden for at brintrøret kommer til Fredericia stadig lever i bedste velgående, fortæller Jens Ejner Christensen (V), der er bestyrelsesformand i Trekantområdet Danmark og borgmester i Vejle Kommune.

Kommunerne i Trekantområdet ligger inde med den teknologi, der er nødvendig for at udnytte brinten, og er samtidig Danmarks produktionscentrum med landets højeste koncentration af industri- og transportarbejdspladser. Hvis raffinaderiet i Fredericia kan udskifte den eksisterende brint med grøn brint, vil Danmark opnå en CO2-reduktion på 350 tons om dagen og dermed bidrage markant til, at Danmark fastholder sin position som grøn omstillingsnation. Samtidig er adgangen til brint i stor skala en nødvendig byggesten, hvis også fremtidens brændstoffer skal kunne produceres til konkurrencedygtige priser, som kræver skala.

- En brintrørføring, der går igennem Trekantområdet og via Vejen til Fredericia, gavner den grønne omstilling i hele Danmark. Samtidig vil en ny brintinfrastruktur kunne skabe mere end 19.000 nye arbejdspladser i PtX-værdikæderne. Så hvis Danmark skal have mest mulig vækst og grøn omstilling for investeringerne, skal den nye rørføring placeres der, hvor der allerede er de rette forudsætninger og infrastruktur for at opbygge en stærk PtX-industri - i stedet for at skulle bygge det hele op på ny. Og det har vi i Trekantområdet, hvor vi tilmed allerede har eksisterende stærke partnerskaber indenfor PtX, som f.eks. Triangle Energy Alliance, siger Jens Ejner Christensen.

I 2022 vedtog Folketinget en aftale om udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer - det der også kaldes for PtX-strategien. Det er således politisk besluttet, at der skal etableres en brintrørføring fra Tyskland op igennem Danmark, og at rørinfrastrukturen i videst muligt omfang skal være delfinansieret og drevet af markedet.

Det var oprindeligt planen, at en ny brintinfrastruktur skulle være klar til brug i 2028. Men en række faktorer gør, at den nye forbindelse først ligger klar ultimo 2031-32.

**Om Trekantområdet Danmark**

Trekantområdet Danmark er Danmarks ældste business region og politisk ledet samarbejdsorganisation mellem syv kommuner: Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.

--- 

Jeg har tilføjet "(V)" ved Jens Ejner Christensen første gang, han nævnes i teksten. ????

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter